Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αναιμία


Αναιμία




Αναιμία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την ελάττωση αιμοσφαιρίνης σε σχέση με την ηλικία και το φύλλο. 



H αιμοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη, που περιέχει σίδηρο, και ευρίσκεται στο εσωτερικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στους μυς, όπου απελευθερώνει το δεσμευμένο οξυγόνο.
Οι ιστοί για να λειτουργήσουν χρειάζονται οξυγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καύση των διαφόρων πηγών ενέργειας (όπως της γλυκόζης), ώστε να επιτυγχάνεται η μυϊκή συστολή, η παραγωγή εκκρίσεων, η αγωγή νευρικών ώσεων, κλπ.
Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε χαμηλή περιεκτικότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε αιμοσφαιρίνη.
Πώς ορίζεται κλινικά η αναιμία;
  • Η φυσιολογική συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης είναι 14-17g/dl στους άνδρες και 12-16g/dl στις γυναίκες.
  • Η αναιμία ανιχνεύεται εργαστηριακά με την γενική αίματος.
  • Σαν αναιμία ορίζεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης κάτω των 14g/dl στους άνδρες ή των 12g/dl στις γυναίκες.
Η αναιμία είναι δυνατόν να περιορίσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και πιθανόν να διαπιστώσετε ότι η ποιότητα της ζωής σας, επηρεάζεται σημαντικά από αυτή. Παρακάτω υπάρχουν μερικές υποβοηθητικές πληροφορίες για να κατανοήσετε τη διαταραχή αυτή.
Η αναιμία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, καθώς η κόπωση είναι η κύρια συνέπειά της. Ευτυχώς, ο γιατρός σας διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών. Διαβάστε το πορτραίτο του ασθενούςγια να κατανοήσετε καλύτερα τις συνέπειες της αναιμίας και, κυρίως, τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την αναιμία σας.
Πορτραίτο Ασθενούς
Όταν πάσχετε από αναιμία, πιθανά δε γνωρίζετε την κύρια διαταραχή που την προκαλεί, δηλ. την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αναμφίβολα θα παραπονείστε για έντονη κούραση ή κόπωση. Πράγματι, η κόπωση είναι το συχνότερο σύμπτωμα της αναιμίας. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της στην ποιότητα της καθημερινής σας ζωής, μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές.
Κόπωση είναι η λέξη που χρησιμοποιείται να περιγράψει το αίσθημα της έντονης κούρασης, που είναι δυνατόν να υπάρχει συνεχώς ή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι ο τύπος της κούρασης που δεν υποχωρεί με ανάπαυση και μπορεί να σας εμποδίζει να διεκπεραιώνετε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες. Πιθανόν να σας προκαλεί στεναχώρια και εκνευρισμό. Τα άτομα με κόπωση δεν έχουν καθόλου ενέργεια. Πιθανά να διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να διεκπεραιώσετε τα συνήθη απλά καθημερινά σας καθήκοντα.
Οι συνέπειες της κόπωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις σχέσεις σας με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Μπορεί επίσης να σας κάνουν ανυπόμονους και πιθανά να σας οδηγήσουν σε αποφυγή των κοινωνικών σχέσεων, μιας και αυτές απαιτούν υπερβολική προσπάθεια από σας.
Μερικές από τις συχνότερες συνέπειες περιγράφονται παρακάτω:
  • Δυσκολία στο να διεκπεραιώσετε τις απλές καθημερινές δουλειές.
  • Έχετε τη διάθεση να μένετε στο κρεββάτι για ολόκληρες μέρες, αισθάνεστε ότι δεν έχετε καθόλου ενέργεια.
  • Δυσκολεύεστε να σκέπτεστε, να μιλάτε ή να παίρνετε αποφάσεις. Πιθανόν να δυσκολεύεστε ακόμα και να θυμάστε πράγματα.
  • Μπορεί να αισθάνεστε δύσπνοια στην παραμικρή προσπάθεια. Πιθανόν να αισθάνεστε ζάλη.
  • Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπισθεί η κόπωσή σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελαττώσει την κόπωσή σας, αν ασχοληθεί με τις αιτίες που την προκαλούν. Ποτέ μην αμελείτε να αναφέρετε στο γιατρό σας ή στο νοσηλευτικό προσωπικό για το πώς αισθάνεστε. Αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν.
Ένα ευρύ φάσμα ιατρικών θεραπειών είναι στη διάθεσή σας ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν την αναιμία: συμπλήρωμα σιδήρου, συγκεκριμένες βιταμίνες, η ανθρώπινη ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη μετάγγιση αίματος , κλπ. Επιπλέον ψυχολογική υποστήριξη και χαλαρωτική θεραπεία μπορούν να συμπληρώσουν το θεραπευτικό σχεδιασμό. Τέλος, είναι σημαντικό να αναδιοργανώσετε τις καθημερινές σας δουλειές και να ζητάτε βοήθεια.
Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε σιωπηλά. Ενημερώστε τους γιατρούς σας και τους ανθρώπους στο περιβάλλον σας για το πώς αισθάνεστε και αν διαπιστώνετε βελτίωση από την τρέχουσα θεραπεία σας. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτή, μιλήστε στο γιατρός σας και αυτός θα αναζητήσει τη θεραπεία που σας ταιριάζει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Στην αναιμία, το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, ώστε αυτός να μπορεί να εκτελεί τις φυσιολογικές του λειτουργίες.
Τα συμπτώματα της αναιμίας είναι:
  • (Έντονη) κούραση ή κόπωση
  • Ωχρότητα, τριχόπτωση, γλωσσίτιδα, γωνιακή χειλίτιδα, αίσθημα παλμών
  • Αδυναμία
  • Δύσπνοια
  • Μειωμένη ικανότητα της μνήμης και της σκέψης
Σε περίπτωση σοβαρής αναιμίας, ο οργανισμός προσπαθεί να αντισταθμίσει, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση ώστε να βελτιώσει την παροχή αίματος προς τους ιστούς. Εάν η αναιμία παραταθεί, η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα), όπως πάχυνση του καρδιακού μυός (υπερτροφία) και σκλήρυνση των αρτηριών.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι επακόλουθες βλάβες της στην καρδιά και τα αγγεία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, δηλαδή από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

 Πηγή: http://www.janssen-cilag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου