Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σιδηροπενική αναιμία


 Σιδηροπενική αναιμία


Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;

Η αναιμία είναι η κατάσταση που προκύπτει, όταν το αίμα παρουσιάζει μείωση της ποσότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων του. 


Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, την ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα. Βασικό συστατικό της είναι ο σίδηρος, με αποτέλεσμα, όταν αυτός λείπει, να παρατηρείται αναιμία που ονομάζεται σιδηροπενική.

Πού μπορεί να οφείλεται η σιδηροπενική αναιμία;

Η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται συνήθως σε κατανάλωση τροφών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο, καθώς και σε τακτικές απώλειες μικρών ποσοτήτων αίματος, όπως συμβαίνει στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί κατά την εγκυμοσύνη, επειδή αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού, καθώς και στην παιδική ηλικία λόγω της μεγάλης και γρήγορης ανάπτυξης του οργανισμού. Αλλα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνουν απώλεια αίματος από επιπλοκή κάποιου έλκους του στομάχου ή άλλες αιματολογικές παθήσεις. Ο οργανισμός έχει αποθήκες σιδήρου στο σώμα και γι' αυτό μπορεί να αντισταθεί ένα χρονικό διάστημα στην έλλειψή του. Σύντομα όμως αυτές μπορεί να εξαντληθούν και να παρατηρηθεί η αναιμία.

Ποια ειναι τα πιο σημαντικα κλινικα χαρακτηριστηκα της σιδηροπενικης αναιμιας;

Ωχρότητα δέρματος
Αίσθημα κόπωσης
Δύσπνοια μετά από κόπωση
Ζάλη, κεφαλαλγία
Αίσθημα παλμών
Ανορεξία
Αδυναμία πνευματικής συγκέντρωσης

Πώς θα επιβεβαιώσω αν έχω σιδηροπενική αναιμία;

Μία απλή εξέταση αίματος αρκεί. Σε αυτή θα βρεθούν χαμηλός αιματοκρίτης, δηλαδή μικρή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και σιδήρου. Ταυτόχρονα με την εξέταση αίματος θα διαπιστωθεί και η κατάσταση των αποθηκών του σιδήρου. Αναλυτικά οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να είναι οι εξής:
Αιμοσφαιρίνη (HB)
Μέσος Όγκος Ερυθρών (ΜCV)
Μέση Περιεκτικότητα Αιμοσφαιρίνης (MCH)
Μέση Πυκνότητα Αιμοσφαιρίνης (MCHC)
Σιδήρος
Φερριτίνη

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη σιδηροπενική αναιμία;

α ) η χρόνια απώλεια αίματος π.χ. στις γυναίκες λόγω του αναπαραγωγικού κύκλου
β ) πεπτικές διαταραχές π.χ. χρόνια διάρροια
γ) αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο π.χ. λόγω κύησης, βρεφική , νηπιακή, παιδική, εφηβική ηλικία
δ) κακή διατροφή. π.χ. λόγω ασιτίας ή λόγω μη σωστής επιλογής τροφίμων

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απορρόφηση και ανεπάρκεια του σιδήρου. Καταρχήν τα υγιή άτομα απορροφούν το 5-10 % του σιδήρου των τροφών , ενώ άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 10 - 20 %. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη , καθώς και οι έγκυες γυναίκες απορροφούν το σίδηρο των τροφών σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Επίσης παίζει ρόλο τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των τροφών. Ο σίδηρος από ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από αυτόν που προέρχεται από φυτικές τροφές Η πιο αξιόλογη διαιτητική πηγή σιδήρου είναι το συκώτι και το μοσχαρίσιο κρέας. Άλλες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα κ.α. Επιπλέον πρέπει να ειπωθεί ότι υπάρχουν τροφές που λειτουργούν ενισχύοντας την απορρόφηση του σιδήρου και άλλες που αναστέλλουν την απορρόφηση του. Για παράδειγμα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φράουλες , ακτινίδια, πορτοκάλια , όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με κόκκινο κρέας τριπλασιάζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Από την άλλη μεριά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο λειτουργούν αποτρεπτικά, όσον αφορά την απορρόφηση του σιδήρου .Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες τροφές π.χ. ο καφές και το τσάι.

Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που, εκτός από μία διατροφή πλούσια σίδηρο, υπάρχει ανάγκη για ταυτόχρονη χορήγηση χαπιών ή αμπουλών σιδήρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό γιατρό για να σας ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα .Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος αντιμετώπισης της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η καταπολέμηση της αιτίας που την προκαλεί.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τη νόσο;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ανακάλυψη του αιτίου που έχει προκαλέσει τη σιδηροπενική αναιμία. Ακολούθως και στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αρκετή η αύξηση του σιδήρου της διατροφής με την κατάλληλη επιλογή των τροφών. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι και αρκετά λαχανικά ή δημητριακά. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι αρκετό, χρησιμοποιείται η χορήγηση σιδήρου με τη μορφή χαπιών. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη χορηγούνται πάντα σκευάσματα σιδήρου, εφόσον η διατροφή δεν επαρκεί συνήθως για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
 Πηγή: http://www.stivoz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου