Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Έμετοι




Όσο το παιδί μας είναι μικρό, είναι πιθανό να κάνει εμετό για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι περισσότερες παιδικές ασθένειες συνοδεύονται από εμετό. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή άγχους, αλλά πάντοτε πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό.

Τι είναι ο εμετός;
Ο εμετός είναι η βίαιη αποβολή του φαγητού ή του περιεχομένου του στομάχου από το στόμα. Το στομάχι έχει δικαίωμα να μην δεχτεί μια συγκεκριμένη τροφή που έχουμε καταναλώσει εξαιτίας κάποιας ίωσης, επειδή το φαγητό που μόλις φάγαμε ήταν χαλασμένο κ.α. Στην περίπτωση αυτή οι μύες λειτουργούν αντίστροφα με αποτέλεσμα το φαγητό να κατευθύνεται στο στόμα, αντί για το έντερο.  Ερεθίσματα όπως δυσάρεστες μυρωδιές, εικόνες ή ψυχολογικά ερεθίσματα, κάποιο φάρμακο ή ναυτία μπορούν να προκαλέσουν εμετό.

Τι προκαλεί τον εμετό;
Εκτός από τα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, ο εμετός μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις του στομάχου, του αναπνευστικού ή του ουροποιητικού συστήματος, από σκωληκοειδίτιδα ή και μηνιγγίτιδα. Συμπτώματα όπως τα ακόλουθα θα πρέπει να μας παρακινήσουν να καλέσουμε τον παιδίατρο μας αμέσως.
-Παρουσία αίματος ή πράσινης χολής στον εμετό
-Έντονοι κοιλιακοί πόνοι
-Αλλεπάλληλοι εμετοί, που διαρκούν πάνω από 24 ώρες
-Πρησμένη κοιλιά
-Σπασμοί
-Συμπτώματα αφυδάτωσης
-Πυρετός

Τι κάνω όταν το παιδί κάνει εμετό;
Δεν ενεργούμε σπασμωδικά και δεν αγχωνόμαστε. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μεταφέρουμε το άγχος μας στο παιδί και να κάνουμε πιο δύσκολη την θέση του. Όταν το παιδί κάνει εμετό, κρατάμε το κεφάλι του πλαγιαστά για να μην καταπιεί τον εμετό και πάθει εισρόφηση. Δεν δίνουμε από το στόμα τίποτε, ούτε νερό, για τρεις ώρες.

Τι κάνουμε όταν σταματήσει ο εμετός;
Ένα απλό περιστατικό με εμετό μπορεί να έχει διάρκεια μιας ημέρας. Αφήνουμε το στομάχι του παιδιού να ηρεμήσει χωρίς να το πιέσουμε να φάει ή να πιει. Μετά τον εμετό, αποφεύγουμε να του δίνουμε υγρά γιατί μπορεί να προκαλέσουν νέο επεισόδιο.
1. Περιμένουμε 2 με 4 ώρες μετά τον εμετό και δίνουμε στο παιδί λίγο νερό με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με καλαμάκι.
2. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, δίνουμε στο παιδί ηλεκτρολύτες ανακατεμένους σε λίγο νερό (κυκλοφορούν στο φαρμακείο).
3. Αν το παιδί πεινάει του δίνουμε μια φρυγανιά ή λίγη στεγνή τροφή σε πολύ μικρές ποσότητες.
 Εμετός vs Αναγωγών
Ο εμετός είναι η βίαιη αποβολή του περιεχομένου του στομάχου και προκαλείται αρκετή ώρα μετά το φαγητό. Αναγωγή αντίθετα είναι η αβίαστη εκροή του  περιεχομένου του στομάχου που συνοδεύεται με ρέψιμο. Η αναγωγή εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους και όσο περνάει ο καιρός εξαφανίζεται. Τέλος όταν το μωρό κάνει εμετό, η διάθεσή του είναι εμφανώς πεσμένη και είναι ιδιαίτερα ανήσυχο.

Τι προκαλεί τις αναγωγές;
Οι αναγωγές συμβαίνουν επειδή το πεπτικό σύστημα του βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα κανονικά. Τα περισσότερα βρέφη έχουν μικρές αναγωγές (βγάζουν γουλιές) μία ώρα μετά το γεύμα τους -όταν ρεύονται- οι οποίες περιέχουν γάλα και σάλια.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αναγωγές;
Αν και οι αναγωγές είναι φυσιολογικές, μπορούμε να τις ελαττώσουμε με τους εξής τρόπους:
1. Αποφεύγουμε να δίνουμε στο μωρό ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καταναλώσει
2. Βάζουμε το παιδί να ρευτεί συχνά
3. Μετά το φαγητό, το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε καθιστή θέση




ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΩΣΕΙΣ Ή ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

  • Για 12-24 ώρες: Υγρά, δίαιτα (σε συχνά διαστήματα μικρές ποσότητες υγρών).
  • Υγρά με ηλεκτρολύτες ή αναψυκτικά που δεν περιέχουν καφεΐνη.
  • Τσάϊ χωρίς καφεΐνη με ζάχαρη.
  • Σκέτος ζωμός κρέατος.
  • Αναπαυθείτε σωματικά και πνευματικά.
  • Πάρτε τα φάρμακα όπως έχουν συνταγογραφηθεί από τον ιατρό σας.
  • Ψάξτε για σημεία αφυδάτωσης (πολύ ξερή γλώσσα, κλάμα χωρίς δάκρυα, ρουφηγμένα μάτια). Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή χειροτερεύουν μέσα σε 24 ώρες, επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας ιατρό ή κλινική.
  • Ελαφρά δίαιτα. Προοδευτικά ξεκινήστε με τρία μικρά γεύματα π.χ. λαπά και δύο μέτρια μικρότερα γεύματα όπως αλμυρά μπισκότα ή κράκερς.
  • Μετά από 24 ώρες, εφ' όσον βελτιώνεστε με την ελαφρά δίαιτα προσθέστε τα εξής:
  1. Γαλακτοκομικά ροφήματα ή γάλα, αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη, τσάι χωρίς καφεΐνη.
  2. Κρέας χωρίς λίπος (ψητό, βραστό, σχάρας).
  3. Τυρί με χαμηλά λιπαρά.
  4. Μαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά (πράσινα φασόλια, μπιζέλια, αρακά, καρότα, κολοκύθια)
  5. Κομπόστες
  6. Νερόβραστες πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια
  7. Χυμούς φρούτων (ενδιάμεσα των γευμάτων)
  8. Για παιδιά μπανάνες ή πολτό μήλου
  9. Φαγητά που αποφεύγουμε (φρούτα εποχής, λιπαρά, τηγανιτά, ωμά λαχανικά και φρέσκα φρούτα (πλην μπανάνες), ποπ-κορν, καφές, τσάϊ, αναψυκτικά με καφεϊνη.


Ένα σύγχρονο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον παιδικό πληθυσμό είναι οι υποτροπιάζοντες έμετοι


Οι έμετοι που υποτροπιάζουν αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα για τον παιδικό πληθυσμό. Υπάρχουν δύο κατηγορίες υποτροπιαζόντων εμέτων: οι χρόνιοι και οι κυκλικοί.

Οι χρόνιοι και η πλειονότητα των κυκλικών υποτροπιαζόντων εμέτων αποτελούν σύμπτωμα διαφόρων νοσημάτων τα οποία προσβάλλουν όχι μόνον το πεπτικό, αλλά πρακτικά όλα τα οργανικά συστήματα. Ενα μικρό ποσοστό των κυκλικών υποτροπιαζόντων εμέτων στο οποίο δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο, αποτελεί το σύνδρομο των κυκλικών εμέτων, το οποίο ταλαιπωρεί τόσο τους μικρούς ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους.

Οι κυκλικοί υποτροπιάζοντες έμετοι είναι ακατάσχετοι, καταλήγουν γρήγορα στην αφυδάτωση των αρρώστων, απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και υποχωρούν χωρίς ειδική θεραπευτική αγωγή.

Η αιτιολογία των υποτροπιαζόντων εμέτων διαφέρει κατά ηλικία. Στα βρέφη επικρατούν οι συγγενείς ανωμαλίες του πεπτικού, τα ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα, οι τροφικές αλλεργίες και τα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στα μεγαλύτερα παιδιά αναζητούνται νοσήματα του πεπτικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, σπανιότερα τα μεταβολικά νοσήματα, ενώ στις ηλικίες αυτές εμφανίζονται τα ψυχογενή αίτια. Η διαγνωστική προσέγγιση των υποτροπιαζόντων εμέτων ξεκινά από έναν αρχικό εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να γίνει στο εξωτερικό ιατρείο και θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω αντιμετώπιση εργαστηριακά και θεραπευτικά.

Ο έλεγχος συνεχίζεται στο νοσοκομείο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πάντα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου των εμέτων. Ο ακτινολογικός έλεγχος του ανώτερου και του κατώτερου πεπτικού πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά με υποτροπιάζοντες εμέτους. Ο υπόλοιπος έλεγχος εξατομικεύεται και γίνεται με βάση τα στοιχεία του ιστορικού και τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης.

Κάθε επεισόδιο των υποτροπιαζόντων εμέτων πρέπει να αντιμετωπίζεται με περίσκεψη και ακόμη και όταν υπάρχει τεκμηριωμένη διάγνωση, ο εργαστηριακός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται όταν υπάρχουν συμπτώματα ή σημεία που κατευθύνουν στον επανέλεγχο. 

Ναυτία και εμετοί στην εγκυμοσύνη. 

Πρόκειται για δύο φυσιολογικά συμπτώματα, που συχνά ταλαιπωρούν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι μπορείτε να κάνετε για να τα περιορίσετε;
Συνήθως εμφανίζονται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και διαρκούν όλο το 1ο τρίμηνο, μέχρι ο οργανισμός να “συνηθίσει” τις αλλαγές. Μερικές φορές δεν αποκλείεται -αν και σπανίως- να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της κύησης.
Οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ορμονικές αλλαγές, που προκαλούν τον ερεθισμό των υποδοχέων του κεντρικού νευρικού συστήματος (που ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα) ή και τη μείωση του τόνου και της κινητικότητας του πεπτικού συστήματος. Πολλές φορές οφείλονται και σε ψυχολογικά αίτια, εξαιτίας του στρες και του άγχους που έχει η μέλλουσα μαμά.

Πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε:

  • Προγραμματίστε τη διατροφή σας σε συχνά και μικρά γεύματα. Μην τρώτε βιαστικά και μασάτε καλά την τροφή. Προτιμήστε στερεή τροφή, πλούσια σε υδατάνθρακες.
  • Προσπαθήστε να μην καταπονείτε τον οργανισμό σας με βαριές δουλειές και στην περίπτωση που γυμνάζεστε, μειώστε την ένταση της άσκησης ή διακόψτε για λίγο διάστημα μέχρι ο οργανισμός σας να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.
  • Να φροντίζετε για την ξεκούρασή σας με τακτικά διαλλείματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμάστε ικανοποιητικά. Ένας κουρασμένος οργανισμός γίνεται πολύ πιο ευερέθιστος σε τέτοια συμπτώματα.
  • Αποφύγετε να τρώτε “βαριές” τροφές που προκαλούν δυσπεψία, όπως πικάντικα, λιπαρά, τσιγαριστά, καπνιστά ή άλλες ουσίες που ερεθίζουν το στομάχι, όπως καρυκεύματα, αλκοόλ, κ.ά. Επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή, που είναι η πιο υγιεινή.
  • Για πρωινό φάτε κάποιο σνακ, φρυγανιές, κράκερ και γενικά στεγνή τροφή. Ιδανικά μπορείτε να πάρετε το πρωινό στο κρεβάτι, πριν σηκωθείτε.
  • Περιορίστε για λίγο διάστημα τις πολλές μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν θέλετε να πάτε κάπου κοντά, προτιμήστε το περπάτημα (όχι όμως όταν κάνει ζέστη).
  • Πίνετε νερό και υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά τη διάρκειά τους.
  • Οι χώροι που κυκλοφορείτε θα πρέπει να αερίζονται καλά. Το αποπνικτικό περιβάλλον με καπνό τσιγάρου και οι έντονες μυρωδιές επιδεινώνουν την κατάσταση.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα καθαρό περιβάλλον στο χώρο εργασίας σας και να τηρείτε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, είναι προτιμότερο να ζητήσετε κάποια άδεια μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
  • Περιορίστε, στο μέτρο που μπορείτε, το άγχος και το στρες. Εντάξει! Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά πρέπει να δοκιμάσετε πιο ευχάριστες σκέψεις σε αυτή την περίοδο της ζωής σας.
  • Αποφύγετε να φοράτε ρούχα που σας πιέζουν στην κοιλιά και δεν είναι άνετα.
  • Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, που να επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη

 

 Πηγή: http://www.babyspace.gr - http://www.sosiatroi.gr - http://archive.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου