Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία


Μέταλλα και ιχνοστοιχεία






Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι τα υλικά που είναι φτιαγμένη η φύση και ο άνθρωπος και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τη καλή υγεία. 


Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία και το πόσο σημαντικά είναι για τον οργανισμό ήταν γνωστά πολύ πριν ανακαλυφθούν οι βιταμίνες. Όμως με την ανακάλυψη των βιταμινών στις αρχές του 20ου αιώνα επισκίαστηκαν. Η πρόσληψη σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τον οργανισμό γίνεται συνήθως σε ελεύθερη μορφή με τη διατροφή. Τα μέταλλα δίνουν στερεότητα και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και παίρνουν μέρος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού.

Η σωστή λήψη μετάλλων μέσω της διατροφής , έχει ως κύρια αποτελέσματα την ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την σχετική διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του αίματος, και την καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών και των ενδοκρινών αδένων του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης είναι βασικά ως δομική ύλη για τον οργανισμό μας.

Τα μέταλλα μπορούμε να τα διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε ανόργανα στοιχεία που είναι και τα πλέον απαραίτητα και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, και τα λιγότερο απαραίτητα που τα ονομάζουμε ιχνοστοιχεία και βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας.

Εκτος από τα χρήσιμα στον οργανισμό μας μέταλλα υπάρχουν και τα βαριά μέταλλα ή τοξικά που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Τοξικά μέταλλα είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αρσενικό και το αλουμίνιο.
    Μέταλλα                             Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (Ca)                      Κοβάλτιο (Co)
Χλώριο (Cl)                          Φλουόρ (F)
Κάλιο (K)                              Ιώδιο (J)
Μαγνήσιο (Mg)                    Χαλκός (Ku)
Νάτριο (Na)                          Μανγγάνιο (Mn)
Φωσφόρος (P)                      Μολυβδαίνιο (Mo)
                                              Χρώμιο (Ni)
                                              Σελήνιο (Se)
                                              Βανάδιο (V)
                                              Ψευδάργυρος (Zn)
                                              Σίδηρος (Fe)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου