Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Αυχενική δισκοκήλη


Αυχενική δισκοκήλη

 Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ;

Ανάμεσα σε δύο σπονδύλους υπάρχει πάντα ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος, που λειτουργεί σαν μαξιλάρι : απορροφά τους κραδασμούς από τις χιλιάδες κινήσεις που εκτελεί η σπονδυλική στήλη κάθε μέρα.


Από τι αποτελείται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ;

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα περίβλημα (ινώδης δακτύλιος) και το εσωτερικό του (πηκτοειδής πυρήνας). Ο πυρήνας είναι μαλακός σαν τσίχλα και έχει μεγάλη ποσότητα νερού.


Τι σημαίνει δισκοκήλη στον αυχένα ;

Το περίβλημα του δίσκου (ινώδης δακτύλιος) φθείρεται από τις καταπονήσεις που υφίσταται καθημερινά, με την πάροδο του χρόνου. Έτσι εμφανίζονται σιγά-σιγά ευένδοτα σημεία και με μία απότομη κίνηση (ή και χωρίς) μπορεί σε κάποιο σημείο το περίβλημα να σπάσει. Τότε βρίσκει χώρο και βγαίνει έξω ένα μέρος από τον πυρήνα του δίσκου, όπως ακριβώς συμβαίνει αν τρυπήσουμε ένα σωληνάριο από οδοντόκρεμα και πιέσουμε : ένα μέρος της οδοντόκρεμας θα βγει από εκείνο το σημείο.
Η έξοδος (η προβολή) του πυρήνα μέσα από το περίβλημα του δίσκου, ονομάζεται δισκοκήλη. Η προβολή αυτή εντοπίζεται μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα.


Τι προκαλεί η δισκοκήλη στον αυχένα ;

Η προβολή μέρους του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή και στο νεύρο που περνάει από την περιοχή αυτή.


Τι προκαλεί η πίεση σε ένα από τα (αυχενικά) νεύρα ;

Η πίεση σε ένα νεύρο γενικά προκαλεί πόνο, μούδιασμα (αισθητικές διαταραχές) αλλά και παράλυση (κινητικές διαταραχές). Πίεση σε κάποιο αυχενικό νεύρο, θα προκαλέσει πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στο τμήμα εκείνο του χεριού που αντιστοιχεί στο νεύρο.
Η νευρολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει το σημείο στον αυχένα που πιέζεται, από τα συμπτώματα και τα νευρολογικά σημεία στο άνω άκρο.


Τι προκαλεί η πίεση στο νωτιαίο μυελό στην περιοχή του αυχένα; είναι πιο σοβαρή από την πίεση ενός μεμονωμένου νεύρου ;

Η πίεση στο νωτιαίο μυελό είναι κατά πολύ σοβαρότερη από την πίεση σε ένα μόνο νεύρο. Ο νωτιαίος μυελός στην περιοχή του αυχένα ελέγχει την κίνηση και στα 4 άκρα και επιπλέον την ούρηση, την αφόδευση και τη σεξουαλική λειτουργία.


Ποια άλλη μορφή μπορεί να πάρουν οι αισθητικές διαταραχές από την πίεση ενός νεύρου ;

Εκτός από μούδιασμα, ο ασθενής μπορεί να περιγράψει αυτό που αισθάνεται σαν «βελόνες, σουβλιές, ηλεκτρικό ρεύμα, μυρμήγκιασμα».


Τα συμπτώματά μου άρχισαν απότομα, χωρίς να κάνω κάτι εκείνη τη στιγμή. Δεν σήκωνα βάρος, δεν εργαζόμουν, δεν καταπονούσα τον αυχένα μου. Πως εξηγείται αυτό ;

Αυτό είναι αρκετά συχνό και η εξήγηση είναι απλή : ο δίσκος φθείρεται αργά-αργά, από τις καθημερινές ασχολίες μας (λάθος στάση σώματος στη δουλειά μας κλπ) και φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου και η παραμικρή κίνηση μπορεί να προκαλέσει ρήξη και έξοδο του πυρήνα του δίσκου. Είναι σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.


Με ποια εξέταση διαπιστώνεται η δισκοκήλη στον αυχένα ;

Η καλύτερη εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία. Επίσης, βοηθούν τη διάγνωση οι απλές ακτινογραφίες. Πολλές φορές, απαιτούνται ειδικές λήψεις της ακτινογραφίας πχ κάμψη-έκταση, «τρημάτων» κλπ.
Αν δεν είναι δυνατό να γίνει μαγνητική τομογραφία πχ λόγω μεταλλικού σώματος ή κλειστοφοβίας, τότε βοηθάει η αξονική τομογραφία. Ωστόσο, η λεπτομέρεια της μαγνητικής τομογραφίας στην απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εξέταση.




Δεν θα δείξουν κάτι και οι απλές ακτινογραφίες ;

Οι απλές ακτινογραφίες, δεν απεικονίζουν το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, αλλά μόνο τα οστά δηλ. τους σπονδύλους.


Έκανα μαγνητική τομογραφία στον αυχένα και βρέθηκε μία δισκοκήλη. Τι πρέπει να κάνω ; Θα πρέπει να χειρουργηθώ ;

Θα χρειαστείτε τη συμβουλή ενός νευροχειρουργού. Δεν είναι κάθε ασθενής με δισκοκήλη υποψήφιος για χειρουργείο. Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση στον αυχένα έχει :

1. ο ασθενής που έχει αδυναμία (παράλυση) σε κάποιο χέρι ή πόδι

2. ο ασθενής που έχει πόνο και άλλα συμπτώματα που δεν αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο. Είναι ο ασθενής που έχει πόνο στον αυχένα, που αντανακλά ίσως στο κεφάλι και το χέρι. Ο πόνος είναι συχνός, πολλές φορές και καθημερινός, εμποδίζει τον πάσχοντα από τις δραστηριότητές του και καθιστά τη ζωή του δύσκολη. Ο ασθενής έχει δοκιμάσει τη συντηρητική αγωγή (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, κολλάρο) αλλά δεν έχει ανακουφιστεί.

Πως εκδηλώνεται η παράλυση σε χέρια ή πόδια από μία δισκοκήλη ;

Η αδυναμία στα χέρια μπορεί να εκδηλώνεται απότομα και να κάνει εντύπωση στον ασθενή. Πιο συχνό είναι ωστόσο, η αδυναμία να εκδηλώνεται σταδιακά και ύπουλα. Έτσι μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να γράψει τόσο γρήγορα ή με τόσο καλά γράμματα όπως παλιά, δεν μπορεί να ανοίξει ένα μπουκάλι, να χτενιστεί, να σηκώσει μία τσάντα κ.ο.κ. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να κανείς αν είναι προσεκτικός, να διαπιστώσει ότι υπάρχει ατροφία σ’ ένα χέρι.
Η αδυναμία στα πόδια μπορεί να εκδηλωθεί με δυσκολία στο περπάτημα. Ό ασθενής νιώθει να κόβονται τα πόδια του, να κουράζεται πιο εύκολα, να μην μπορεί να καλύψει πια την απόσταση που κάλυπτε με ευκολία παλιότερα. Αυτό φυσικά μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια. Πλήρης νευρολογική εξέταση και οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να αποκλείσουν άλλα αίτια πχ οσφυϊκή στένωση, αγγειακή νόσος κλπ. Δεν είναι δε σπάνιο να υπάρχει διπλή αιτιολογία.


Διαπιστώθηκε δισκοκήλη στον αυχένα και ο νευροχειρουργός μου συνιστά χειρουργική επέμβαση. Πόσο πρέπει να βιαστώ για να πάρω την απόφασή μου ;

Απόλυτη απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει. Ωστόσο ένας λογικός κανόνας λέει ότι όσο πιο γρήγορα εγκαθίσταται και επιδεινώνεται μία κατάσταση, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στη σχετικά σπάνια περίπτωση που ένας ασθενής εμφανίζει αιφνίδια αδυναμία στα χέρια ή και στα πόδια, που εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά και επείγουσα.


Η μαγνητική τομογραφία έδειξε πολλές κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα. Πρέπει να χειρουργηθώ για όλες ;

Δεν είναι απαραίτητο. Μία λογική προσέγγιση είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι κήλες που ευθύνονται για τα συμπτώματα του ασθενούς.
Από την άλλη, είναι εξ ίσου δικαιολογημένο να λύσει κανείς όλα τα προβλήματα σε μία χειρουργική επέμβαση : γιατί να επανέλθει αργότερα με δεύτερο χειρουργείο ; Το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο όταν υπεισέρχεται και η ηλικία του αρρώστου και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν (εύλογα) πολλά προβλήματα σωρευμένα στη σπονδυλική τους στήλη και μία χειρουργική επέμβαση που θα τα έλυνε όλα, θα διαρκούσε περισσότερες ώρες.
Όπως σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μία χειρουργική επέμβαση, λαμβάνεται από τον ασθενή, αφού ενημερωθεί λεπτομερώς από το νευροχειρουργό.


Ποια νευροχειρουργική επέμβαση υπάρχει για την αυχενική δισκοκήλη και σε ποιο γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ ;

Η νευροχειρουργική επέμβαση για την αυχενική δισκοκήλη είναι η αυχενική μικροδισκεκτομή. Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.
Τι είναι με δύο λόγια η αυχενική μικροδισκεκτομή ;

Μικροδισκεκτομή ονομάζεται η αφαίρεση (εκτομή) του εκφυλισμένου δίσκου στον αυχένα, με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται πολύ συχνά και σε γενικές γραμμές είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
Ποιος είναι ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης ;

Ο στόχος είναι η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού (ή και του νεύρου) που πιέζεται από το μεσοσπονδύλιο δίσκο.


Αν δεν κάνω την επέμβαση, από τι κινδυνεύω ;

Η πίεση πάνω σε ένα νεύρο στον αυχένα, προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία (παράλυση) του άνω άκρου. Η πίεση πάνω στο νωτιαίο μυελό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των ποδιών, των χεριών και –σε προχωρημένες περιπτώσεις- της ούρησης, της αφόδευσης και της σεξουαλικής λειτουργίας.
Αντί για το χειρουργείο, τι άλλη εναλλακτική λύση υπάρχει;

Η πίεση πάνω στο νωτιαίο μυελό ή σε ένα νεύρο, είναι μηχανικό φαινόμενο και αντιμετωπίζεται μόνο μηχανικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος -μη χειρουργικός- για να γίνει η άρση της πίεσης.
Η συντηρητική αγωγή δηλ. η ξεκούραση, τα φάρμακα, η φυσικοθεραπεία και το κολλάρο, αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι την κύρια νόσο. Είναι σαν να έχει κάποιος ένα χαλασμένο δόντι και να παίρνει ασπιρίνη.


Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ ; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες ;

• αν η επέμβαση στον αυχένα γίνεται σε έναν ασθενή με μόνο σύμπτωμα τον πόνο, το χειρουργείο μπορεί να αναβληθεί για λίγες εβδομάδες
• αν ο ασθενής έχει αδυναμία στα χέρια ή και τα πόδια, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες
• τέλος, στη σπάνια περίπτωση που τα νευρολογικά συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα (μέσα σε ώρες), η μικροδισκεκτομή γίνεται σε επείγουσα βάση (μέσα στο 24ωρο).
Η ηλικία είναι αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση ; δηλαδή, μπορεί να χειρουργηθεί κάποιος αν είναι πχ 75 ετών ;

Η ηλικία αυξάνει τους κινδύνους από τη χορήγηση της γενικής αναισθησίας και την παραμονή στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας, συχνά έχουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα όπως πχ στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κ.ο.κ. τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση στα πλαίσια της νοσηλείας.
Ωστόσο, η μεγάλη ηλικία γενικά δεν αποτελεί αντένδειξη για τη διενέργεια της αυχενικής μικροδισκεκτομής. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ασθενείς ακόμα και 75 ετών, έχουν χειρουργηθεί και δεν παρουσίασαν τελικά κάποιο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από τον ασθενή και τους συγγενείς του, αφού έχουν ενημερωθεί αναλυτικά από το νευροχειρουργό.


Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;

Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ καρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ.
Ειδικά αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη,κλοπιδογρέλη κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει 5-7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά.
Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.
Οι καπνιστές καλό είναι να σταματήσουν (ή στην ανάγκη να ελαττώσουν) το κάπνισμα, τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Για το χειρουργείο αυτό θα χρειαστεί να παραμείνετε 1-2 ημέρες στο Νοσοκομείο.
Τι πρέπει να φέρω στο Νοσοκομείο την ημέρα που θα κάνω εισαγωγή ;

Θα πρέπει να φέρετε τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική και αξονική τομογραφία) και το νευροφυσιολογικό έλεγχο – αν υπάρχει. Επίσης, αν πάσχετε από κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα, καλό είναι να έχετε μαζί σας τη γνωμάτευση από το γιατρό που ασχολείται με το πρόβλημα αυτό.
Επίσης καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ένα μαλακό αυχενικό κολλάρο.


Τι εξετάσεις θα γίνουν πριν το χειρουργείο ;

Θα γίνουν οι συνήθεις προεγχειρητικές εξετάσεις δηλ. :

• αιματολογικές εξετάσεις
• ακτινογραφία θώρακος
• ηλεκτροκαρδιογράφημα
• καρδιολογική εξέταση.
Τι θα κάνω με τα φάρμακα που παίρνω ; θα τα παίρνω μόνος μου ;

Κατ’ αρχήν όταν έρθετε στο Νοσοκομείο θα ενημερώσετε λεπτομερώς το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ποια είναι και σε τι δόσεις. Αν δεν τα θυμάστε, καλό είναι να τα έχετε σημειώσει από πριν σε ένα χαρτί. Από κει και πέρα, δεν πρέπει πάρετε μόνος σας κανένα φάρμακο, ούτε καν ένα Depon. Θα ζητάτε ότι θέλετε από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα φάρμακα που παίρνω κάθε πρωΐ, μπορώ να τα πάρω κανονικά το πρωΐ του χειρουργείου ;

Θα τα πάρετε κανονικά με λίγο νερό, εκτός εάν υπάρχει γραπτή εντολή από το γιατρό σας για το αντίθετο.
Από που γίνεται η προσπέλαση ; Που θα γίνει η τομή ; πόσο μεγάλη θα είναι ;
Η προσπέλαση γίνεται από μπροστά (στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου). Το που θα γίνει η τομή εξαρτάται από το πόσα επίπεδα χρειάζονται διόρθωση. Μία επέμβαση σε 1 επίπεδο, γίνεται μέσω μίας οριζόντιας τομής στον τράχηλο, συνήθως κατά μήκος μίας από τις φυσιολογικές ρυτίδες του δέρματος, για αισθητικούς λόγους. Μία επέμβαση σε 2 ή περισσότερα επίπεδα, χρειάζεται μία λοξή τομή, κατά μήκος του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Είναι ο μυς που διαγράφεται στο λαιμό μας όταν γυρνάμε το κεφάλι μας στο ένα πλευρό.
Στο τέλος κάθε επέμβασης, γίνεται συρραφή του τραύματος με σκοπό το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (ενδοδερμική ραφή).
Τι ακριβώς γίνεται σε μία αυχενική μικροδισκεκτομή ;

Ο νευροχειρουργός κάνει αρχικά μία τομή στο δέρμα. Στη συνέχεια απωθούνται οι μύες και τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται μπροστά από τη σπονδυλική στήλη και τοποθετείται ένα εργαλείο για να τους κρατήσει σε απόσταση.
Κατόπιν, με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, αφαιρείται όλος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος καθώς και τα οστεόφυτα που πιέζουν το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Αναλόγως του προβλήματος, μπορεί να γίνει σταθεροποίηση (fusion) δηλ. αντικατάσταση του αφαιρεθέντος, με τεχνητό δίσκο. Ο τεχνητός δίσκος κατασκευάζεται από υλικά που δεν «ενοχλούν» τον οργανισμό, όπως πχ το τιτάνιο. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη αστάθεια στη σπονδυλική στήλη, γίνεται επιπλέον σπονδυλοδεσία, με πλάκα και βίδες. Τέλος γίνεται η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα.

* στο δέρμα γίνεται η ειδική ενδοδερμική ραφή με στόχο το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση λύνει οριστικά το πρόβλημα ;

Ναι. Η αυχενική μικροδισκεκτομή λύνει οριστικά το πρόβλημα στο επίπεδο που έγινε η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τη σπονδυλική του στήλη, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα σε κάποιο άλλο επίπεδο στον αυχένα.


Τι θα έχω όταν βγω από το χειρουργείο ; Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο ; θα δω αμέσως κάποιο αποτέλεσμα ;

Θα έχετε έναν επίδεσμο στο λαιμό σας. Μετά το χειρουργείο θα δείτε αμέσως ανακούφιση από τον πόνο στο χέρι. Αν έχετε επιπλέον και μουδιάσματα ή αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, αυτά θα φύγουν ανάλογα με το πόσο καιρό υφίστανται. Ειδικά σ’ ότι αφορά τη μυϊκή αδυναμία, θα χρειαστεί ενδεχομένως και φυσικοθεραπεία.

* μετά το χειρουργείο θα φοράτε το κολλάρο σας.


Θα πονάω μετά το χειρουργείο ; τι ενοχλήματα θα έχω μετά την επέμβαση ;

Μετά το χειρουργείο μπορεί να έχετε για λίγες μέρες μία ενόχληση στο οπίσθιο μέρος του τραχήλου (στο σβέρκο), λόγω της θέσης της επέμβασης. Επίσης μπορεί να έχετε λίγο πόνο όταν καταπίνετε ή μία ελαφρά βραχνάδα. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα συμπτώματα και δεν πρέπει να σας προκαλέσουν ανησυχία.


Θα φοράω το κολλάρο όλη τη διάρκεια της ημέρας ;

Σε γενικές γραμμές το κολλάρο βοηθάει όταν φοριέται στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και όταν κοιμόμαστε. Επίσης όταν αισθανόμαστε το κεφάλι μας βαρύ. Θα διαπιστώσετε και μόνος σας, ποιες ώρες και σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει το κολλάρο.



Μετά το χειρουργείο, πότε θα σηκωθώ ;

Αν η επέμβαση γίνει πρωΐ, θα μπορείτε να σηκωθείτε το απόγευμα, αν δεν ζαλίζεστε. Αν η επέμβαση γίνει απόγευμα, θα σηκωθείτε το επόμενο πρωΐ.


Σε πόσες μέρες θα κόψω τα ράμματα ;

Δεν υπάρχουν ράμματα : γίνεται η ενδοδερμική ραφή, όπου τα ράμματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα. Απλά σε 7 ημέρες αφαιρείται ο επίδεσμος.


Θα μπορώ να πλυθώ μέχρι να αφαιρεθεί ο επίδεσμος ;

Συνήθως τοποθετείται ένας αδιάβροχος επίδεσμος. Αν προσέξετε και δεν βγει ο επίδεσμος, μπορείτε να κάνετε ένα ντους. Οι άντρες δεν θα μπορέσουν να ξυριστούν αυτές τις μέρες.

 Πηγή: http://www.neurocenter.gr

1 σχόλιο: