Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Δίδυμη κύηση


Δίδυμη κύηση





Η εμπειρία μιας δίδυμης κύησης είναι πολύ διαφορετική από μια απλή κύηση. Δεν είναι μόνο η παρουσία δύο εμβρύων και η γέννηση δύο μωρών, αλλά και όλη η διάρκεια της εγκυμοσύνης που κάνουν τις δίδυμες κυήσεις “ξεχωριστές” και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Η κύηση, ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων της, χαρακτηρίζεται ως απλή, δίδυμη, τρίδυμη, κ.λπ. Η δίδυμη κύηση οφείλεται είτε στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο, οπότε πρόκειται για μονοζυγωτικά δίδυμα (αυτά που είναι του ίδιου φύλου και μοιάζουν στα φυσικά και πνευματικά χαρακτηριστικά τους), είτε στη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, οπότε πρόκειται για τα διζυγωτικά δίδυμα (ενδέχεται να είναι ίδιου ή και διαφορετικού φύλου και να μη μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους).
Τα διζυγωτικά δίδυμα είναι συχνότερα (τα δύο τρίτα των κυήσεων) και έχουν χωριστούς πλακούντες και ξεχωριστό άμνιο και χόριο. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα, αν ο διαχωρισμός τους γίνει πολύ νωρίς, μπορεί να έχουν διπλούς εμβρυϊκούς υμένες. Αν ο διαχωρισμός τους γίνει αργότερα, τότε έχουν ένα χώριο και συνήθως δύο αμνιακούς σάκους. Τα μονοαμνιακά δίδυμα είναι πολύ σπάνια. Οι ομφάλιοι λώροι είναι ανεξάρτητοι, αλλά οι πλακούντες έχουν αγγειακές αναστομώσεις μεταξύ τους, που συνδέουν τις δύο εμβρυϊκές κυκλοφορίες.
Στη λευκή φυλή η συχνότητα της διδύμου κυήσεως είναι περίπου 1:80 εγκυμοσύνες και η κληρονομικότητά της και από τους δύο γονείς έχει βεβαιωθεί στατιστικά. Άλλες καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένο ποσοστό διδύμων κυήσεων είναι οι συγγενείς ανωμαλίες της διάπλασης της μήτρας, όπου παρατηρούνται σε αναλογία 1:20 εγκυμοσύνες.
Βέβαια, σήμερα οι δίδυμες κυήσεις είναι συχνότερες από ποτέ, κυρίως λόγω των θεραπειών γονιμότητας στις οποίες υποβάλλονται πολλά ζευγάρια, όπως επίσης και λόγω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών με σκοπό την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας για θεραπευτικούς λόγους, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση διδύμων και γενικότερα πολύδυμων κυήσεων. Έτσι, ενώ παλιά ήταν μια έκπληξη για τους γονείς, σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Στις περιπτώσεις αυτές οι υποψήφιοι γονείς ελπίζουν για μια δίδυμη κύηση, η οποία θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους.
Η σύλληψη των διδύμων
Η σύλληψη των διδύμων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, όπως είδαμε και παραπάνω. Όταν απελευθερώνονται και γονιμοποιούνται δύο ή περισσότερα ωάρια, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι κύηση με μη πανομοιότυπα (διζυγωτικά) δίδυμα. Όταν, όμως, ένα μόνο ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο και στη συνέχεια χωρίζεται σε δύο ζυγωτές, το αποτέλεσμα είναι δύο ξεχωριστά έμβρυα. Αυτά έχουν πανομοιότυπο γενετικό υλικό και είναι πανομοιότυπα δίδυμα (μονοζυγωτικά, ομοζυγωτικά ή μονοωογενή). Τα δίδυμα αυτά, που εμφανίζονται με συχνότητα ένα στα πέντε δίδυμα, είναι πάντα του ίδιου φύλου και έχουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά. Τέλος, συχνά η απόκτηση διζυγωτικών διδύμων είναι κληρονομική. Όμως, δεν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για σύλληψη μονοζυγωτικών διδύμων.
 Διάγνωση δίδυμης κύησης
Η αποκάλυψη των διδύμων γίνεται με τον πρώτο υπέρηχο, μεταξύ της 7ης και 9ης εβδομάδας, ο οποίος αποκαλύπτει δύο αμνιακούς σάκους στη μήτρα ή ακούει το χτύπο από δύο καρδιές.
Αυτό που μπορεί να παραμείνει για λίγο ακόμη μυστήριο είναι, αν τα δίδυμα είναι από το ίδιο ωάριο ή από διαφορετικά. Αν, βέβαια, έχετε κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, γνωρίζετε ότι τα μωρά σας είναι δίδυμα από διαφορετικό ωάριο. Αν όμως η δίδυμη κύηση προέκυψε τυχαία, τότε η διάγνωση για μονοζυγωτικά ή διζυγωτικά δίδυμα θα είναι μια σημαντική πληροφορία, η οποία θα επηρεάσει την προγεννητική σας φροντίδα και τις εξετάσεις που θα μπορεί να επιλέξει ο γυναικολόγος σας.
Τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών και επιπλοκών, όπως καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης και ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν περισσότερες προγεννητικές εξετάσεις. Αν είστε έγκυος σε δίδυμα από διαφορετικά ωάρια, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο έλεγχο από τη συνηθισμένη προγεννητική φροντίδα και είναι πιθανό να γεννήσετε νωρίτερα λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους και βάρους των μωρών μέσα στη μήτρα σας.
Το μυστήριο θα απαντηθεί συνήθως γύρω στις 12 εβδομάδες, όταν ο γυναικολόγος θα μπορεί να καταλάβει αν κυοφορείτε πανομοιότυπα ή μη δίδυμα εξετάζοντας το πάχος των μεμβρανών που χωρίζει τους δύο αμνιακούς σάκους μέσα στη μήτρα. Αν οι σάκοι χωρίζονται μόνο από δύο λεπτά στρώματα αμνίου (το εσωτερικό στρώμα του σάκου), τα δίδυμα είναι μονοζυγωτικά. Αν υπάρχει μία πιο χοντρή μεμβράνη από δύο στρώματα αμνίου και δύο στρώματα χορίου (του εξωτερικού στρώματος του σάκου), τα δίδυμα είναι διζυγωτικά.
Χαρακτηριστικά της δίδυμης κύησης
Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι εντονότερα, αφού είναι πιο αυξημένα τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης, της “ορμόνης της εγκυμοσύνης”. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα αυξημένη ένταση τα τυπικά συμπτώματα. Μπορεί, λοιπόν, να έχετε πιο πολλές ναυτίες, να νιώθετε ακόμη πιο κουρασμένη, να νυστάζετε συνεχώς, τα πόδια σας να είναι πάρα πολύ πρησμένα, να έχετε έντονους πόνους στη μέση, να υποφέρετε συχνά από δυσκοιλιότητα, αλλά και να πηγαίνετε πολύ πιο συχνά στην τουαλέτα, αφού η μήτρα σας είναι μεγαλύτερη και πιέζει περισσότερο την κύστη σας. Επίσης, θα παρατηρήσετε γρήγορη διόγκωση της κοιλιάς, μεγαλύτερο σωματικό βάρος από ότι σε μια απλή κύηση (είναι λογικό να πάρετε από 15 έως και 20 κιλά) και πιθανόν να παρουσιάσετε έντονα δυσπνοϊκά φαινόμενα.
Επιπλέον, οι μέλλουσες μητέρες που περιμένουν δίδυμα έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάποιες επιπλοκές, όπως αναιμία, πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης και υπέρταση. Όλα αυτά επιβάλλουν τακτική ιατρική παρακολούθηση, για να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
Η προσεκτική διατροφή, η χορήγηση σκευασμάτων με σίδηρο και φυλλικό οξύ, καθώς και η διενέργεια της δοκιμασίας αντοχής της γλυκόζης για ανίχνευση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, αποτελούν βασικά στοιχεία της παρακολούθησης της κύησης.
Τέλος, ο τοκετός των δίδυμων κυήσεων απαιτεί επίσης μεγάλη οργάνωση και προσοχή. Αυτό σημαίνει, ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι αποδεκτός μόνο για τις περιπτώσεις με κεφαλική προβολή και των δύο εμβρύων. Για τις περιπτώσεις με κεφαλική προβολή του πρώτου και ισχιακή του δεύτερου εμβρύου, ο κολπικός τοκετός αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και αν τα μωρά είναι “μεγάλα” και αδυνατούν να κινηθούν η προγραμματισμένη εφαρμογή της καισαρικής τομής είναι επιβεβλημένη.



Πηγή: http://www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου