Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κρεατάκια - Αδενοτομή

Κρεατάκια - Αδενοτομή





 Τι είναι τα κρεατάκια;
Τα κρεατάκια μοιάζουν με τις αμυγδαλές και αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού στις φλεγμονές.


Είναι στο πάνω μέρους του φάρυγγα ακριβώς πίσω από τη μύτη και τη μαλακή υπερώα. Δεν φαίνονται από το στόμα και για να τα δούμε χρειαζόμαστε ειδικά όργανα.
Υπάρχουν με τη γέννηση κάθε παιδιού. Προοδευτικά αρχίζουν να μεγαλώνουν, ιδίως αν κάνουν συχνές φλεγμονές και στην ηλικία των 3-6 ετών έχουν το μεγαλύτερό τους μέγεθος. Αργότερα ατροφούν και μετά τα 12 συνήθως δεν υπάρχουν.

Πότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για κρεατάκια;
Κάθε παιδί με προβλήματα από τη μύτη, τα ιγμόρεια, και τα αυτιά πρέπει να εξετάζεται για κρεατάκια με βιντεοενδοσκόπηση ή ακτινογραφία.
Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του, έχει τα στόμα του ανοιχτό για να αναπνέει, το χρώμα της φωνής του δείχνει ότι η μύτη είναι βουλωμένη, η αναπνοή του κάνει θόρυβο, το βράδυ ροχαλίζει, κάνει συχνά φλεγμονές στα αυτιά του και μερικές φορές σταματά για λίγο η αναπνοή του όταν κοιμάται.

Πότε πρέπει να αφαιρεθούν;
Πάντοτε όταν είναι μεγάλα, όταν κάνουν εκκριτική ωτίτιδα και όταν το παιδί έχει συχνές ρινίτιδες, ιγμορίτιδες ή ωτίτιδες.
Σήμερα η αφαίρεση γίνεται πάντα με γενική αναισθησία. Το παιδί θα κοιμηθεί από ειδικό παιδοαναισθησιολόγο σε χώρο με παιχνίδια, οι γονείς του θα είναι μαζί του μέχρι να κοιμηθεί, και θα ξυπνήσει στον ίδιο χώρο στην αγκαλιά των γονέων του.
Το παιδί έρχεται το πρωί στο Νοσοκομείο και γίνονται εξετάσεις αίματος με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο του χεριού του. Μετά την αφαίρεση παραμένει στο δωμάτιο βραχείας νοσηλείας και το μεσημέρι μπορεί να πάει σπίτι του.

Αν τα κρεατάκια αφαιρεθούν σε πολύ μικρή ηλικία μήπως ξαναγίνονται;
Αν αφαιρεθούν σωστά δεν ξαναγίνονται. Αν δεν γίνει σωστή αφαίρεση και παραμείνουν υπολείμματα, αυτά μπορούν να δημιουργήσουν τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν πριν από την εγχείρηση.


Αφού τα κρεατάκια κάποτε θα ατροφήσουν γιατί να μην περιμένουμε να συμβεί αυτό;
Προορισμός στα κρεατάκια είναι μετά από χρόνια να ατροφήσουν. Μέχρι τότε όμως όλα αυτά τα χρόνια που το παιδί βρίσκεται σε γρήγορη ανάπτυξη θα αναπνέει από το στόμα του. Έτσι, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη μύτη, στα δόντια, στο στόμα και πιθανώς στα αυτιά και στα ιγμόρεια. Και τότε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης θα είναι επίπονη και όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πηγή: http://www.echristopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου