Ρεφλεξολογία
Η Ρεφλεξολογία είναι μια ευγενική τέχνη, μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ των ποδιών. Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «εναλλακτικης ιατρικης» η θεραπείας. Θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τέχνη που θέλει να αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Ολότητα σημαίνει πως δεν είμαστε απλά το άθροισμα μυώνων, αγγείων ή νευρώνων αλλά το σύνολο αυτών, ένα σύνολο όπου όλα τα όργανα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα.
Tα πόδια μας, μας συνδέουν με το έδαφος: αποτελούν τον σύνδεσμο ανάμεσα στην γήινη και την πνευματική/νοητική ζωή μας. Μας γειώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα πόδια μας μας μεταφέρουν, μας τοποθετούν, μας κουβαλούν, μας στηρίζουν κάθε λεπτό και το κάνουν με ένα τρόπο τόσο απλό που συνήθως τα αγνοούμε, τα θεωρούμε δεδομένα και απαξιούμε να τα προσέξουμε, να τα φροντίσουμε. Κι όμως η κίνηση που μας χαρίζουν τα πόδια μας, η ευεξία που μας χαρίζει αυτή η κίνηση, η αίσθηση της ελευθερίας που προκύπτει από αυτήν την κίνηση είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που διαθέτουμε σαν άνθρωποι. Η διαρκής κίνηση και μετακίνηση των ανθρώπων μέσα στους αιώνες είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς και υγειής σωματικά και ψυχικά.
Στα πόδια υπάρχουν οι περισσότερες απολήξεις των νεύρων που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο διανύουν όλο το σώμα. Ολα τα όργανα, οι αδένες και άλλα μέρη του σώματος βρίσκονται τοποθετημένα με την ίδια διάταξη στα πόδια, σαν αντανακλάσεις/αντανακλαστικά των μερών του σωματος. (με τον ορο αντανακλαστικο ενοουμε μια ακουσια η ασυνειδητη αντιδραση σε ένα ερεθισμα).
Στην ρεφλεξολογια, οταν ερεθιζονται τα αντανακλαστικα των ποδιών, προκαλειται μια ακουσια αντιδραση των οργανων που συνδεονται με αυτα τα αντανακλαστικα. Η σωστη διεγερση αυτών των αντανακλαστικων μπορει να επηρεασει σημαντικα την κατάσταση της υγειας μας.
Στοχος της ρεφλεξολογιας είναι η επιτευξη της ισορροπίας του σωματος, πραγμα που κατορθωνεται κυριως μεσω της χαλαρωσης.
Το επαγγελματικο μασάζ της ρεφλεξολογιας χρησιμοποιειται για να προσδιορισει ποια μερη του σωματος δεν λειτουργουν αποτελεσματικα. Με την καταλληλη θεραπεία το σώμα ανακτα την ισορροπια και την καλη λειτουργια του.
Τι μπορει να κανει η ρεφλεξολογια για μας;
Η ρεφλεξολογια δεν αποτελει μαγικη πανακεια ουτε μορφή αμεσης θεραπείας. Ο ρολος της είναι να διευκολυνει την ιαση, να βοηθησει το σώμα να ενεργοποιησει τη δικη του θεραπευτική ενεργεια άλλα κυριως να χρησιμοποιηθει σαν προληψη παρα θεραπεία.
Το ανθρωπινο σώμα είναι μια περιπλοκη «μηχανη» της οποιας όλα τα μερη λειτουργουν ταυτοχρονα και η λειτουργια τους είναι αλληλενδετη. Εαν καποιο μερος-εστω και μικρο-δεν λειτουργει σωστα, τοτε επηρεαζεται η γενικοτερη αποδοση του σωματος και του νου, μιας και όλα είναι αλληλοεξαρτωμενα.
Η ρεφλεξολογια μειωνει την ενταση (το στρες): οδηγει σε χαλαρωση. Η χαλαρωση βοηθα το σώμα να αυτο-θεραπευτει ενισχυοντας το αμυντικο συστημα και να λειτουργησει πιο αποτελεσματικα.
Η ρεφλεξολογια βελτιωνει την κυκλοφορια: η καλη κυκλοφορια απαλλασσει το σώμα από τις τοξινες που συσσωρευονται οταν τα ενδογενη συστηματα καθαρισμου (λεμφικο, απεκκριτικο) δεν λειτουργουν σωστα.
Η ρεφλεξολογια βελτιωνει την νευρικη λειτουργια (νευρικο συστημα): η χαλαρωση μειωνει την πιεση στα νευρα και στα αγγεια, βελτιωνοντας την ροη του αιματος και την παροχη οξυγονου και θρεπτικων συστατικων σε όλα τα μερη του σωματος.
Ρεφλεξολογια και Βελονισμος
Η πρακτικη της ρεφλεξολογιας και του βελονισμου βασιζεται στην αντιληψη των ενεργειακων καναλιων καθως και οι δυο μεθοδοι υποστηριζουν πως η ζωτικη ενεργεια διατρεχει το σώμα από το κεφαλι εως τα ακρα «μεσω» νοητων γραμμων/καναλιων. Στο βελονισμο οι γραμμες αυτες οι γνωστες ως μεσημβρινοι, στην ρεφλεξολογια ως ζωνες.
Οι ασθενειες προκαλουνται από «αποφραξεις» κατα μηκος των καναλιων ενεργειας και η θεραπευτική αγωγη επικεντρωνεται στην απομακρυνση αυτών των εμποδιων με τον ερεθισμο διαφορων σημειων κατα μηκος των καναλιων. Στον βελονισμο χρησιμοποιουνται βελονες σε σημεια διασπαρτα σε ολο το σώμα. Η ρεφλεξολογια εστιαζεται σε περιοχες και τμηματα μεσημβρινων (ενεργειακων καναλιων/γραμμων) που βρισκονται στα πελματα και στην ραχιαια επιφανεια των ποδιών.
1. Σε ποια ατομα κανει καλο η ρεφλεξολογια;
Η ρεφλεξολογια κανει καλο σε ολους ανεξαρτητως ηλικιας. Ρεφλεξολογια μπορουν να κάνουν ολοι, παιδια, ενηλικες και ατομα μεγαλης ηλικιας.
2. Ποση ωρα διαρκει μια συνεδρια ρεφλεξολογιας; Και ποσο συχνα πρεπει να γινεται;
Μια συνεδρια διαρκει συνήθως 45-60 λεπτα της ωρας. Σε περιπτωση όμως που είναι επιθυμητη μονο μια γρηγορη χαλαρωση, αρκουν και 30 λεπτα. Το συνηθες είναι μια φορα την εβδομαδα για 45-60 λεπτα. Κατοπιν συννενοησεως ρεφλεξολογου και πελατου μπορει να γινει και δυο φορες την εβδομαδα για 50-60 λεπτα. (συνήθως στην περιπτωση που η ρεφλεξολογια εχει γρηγορα και θετικα αποτελεσματα).
3. Υπαρχουν διαφορετικα ειδη μασαζ ρεφλεξολογιας για διαφορετικες περιπτωσεις;
Όχι. Το μασαζ θα είναι πιο «ελαφρυ», δηλαδη πιο απαλο και χαλαρωτικο όταν προκειται για μικρα παιδια, ηλικιωμενους και εγκυους, δηλαδη ανθρωπους με πιο ευαισθητους οργανισμους που κουραζονται ευκολωτερα.
4. Η ρεφλεξολογια ειναι θεραπευτικο η χαλαρωτικο μασαζ;
Ναι. Η ρεφλεξολογια είναι και τα δυο. Χαλαρωνει το σωμα, βοηθωντας την καλυτερη λειτουργια του. Η βελτιωση αυτή λειτουργει θεραπευτικα. Κατ αρχας ομως η ρεφλεξολογια θα πρεπει να εχει μορφη προληψης παρα θεραπειας.
5. Είναι ασφαλης η ρεφλεξολογια κατά την εγκυμοσυνη;
Ναι, έαν και θα πρεπει να αποφευγεται τις πρωτες 12 εβδομαδες της εγκυμοσυνης, δηλαδη κατά την πρωτη περιοδο που το σωμα προσαρμοζεται στις ορμονικες και άλλες αλλαγες. Μετα τις 12 εβδομαδες οι μελλουσες μητερες βρισκουν πως η ρεφλεξολογια τις βοηθαει στην αντιμετωπιση της κουρασης, της πρωινης ναυτιας και αλλων συμπτωματων της εγκυμοσυνης.
6. Είναι ασφαλης η ρεφλεξολογια για τους ανθρωπους που πασχουν από χρονιες ασθενειες;
Ναι. Η ρεφλεξολογια μπορει να κανει μονο καλο και είναι γνωστο πως βοηθαει σημαντικα στην αντιμετωπιση του πονου. Σε αυτές τις περιπτωσεις το μασαζ πρεπει είναι κυριως χαλαρωτικο.
7. Μπορει ενας ασθενης να κανει ρεφλεξολογια παραλληλα με χημειοθεραπεια;
Ναι. Η ρεφλεξολογια θα τον βοηθησει να χαλαρωσει και να αντιμετωπισει την κουραση της χημειοθεραπειας. Πολλα νοσοκομεια στο εξωτερικο προτεινουν την ρεφλεξολογια στους ασθενεις και την εντασσουνην ρεφλεξολογια στους ασθενεις και την εντασσουν στο προγραμμα τους.
8. Μπορω να κανω μονος μου ρεφλεξολογια; Ποσο συχνα;
Ναι. Αρκει να βρει κανεις μια βολικη σταση που να διευκολυνει τις πιεσεις στις πατουσες. Κάθε μερα από λιγη ωρα είναι ιδανικο.
9. Εχει παρενεργειες η ρεφλεξολογια;
Όχι. Η ρεφλεξολογια ηρεμει δινοντας παραλληλα και ένα αισθημα ευεξιας και ενεργειας. Μερικοι ανθρωποι παρουσιαζουν ελαφρο πονοκεφαλο αμεσως μετα, κατά την διαρκεια της συνεδριας η και καποιες ωρες αργοτερα που όμως περναει γρηγορα.
10. Η ρεφλεξολογια ποναει;
Όχι σε γενικες γραμμες. Μερικες φορες μπορει να προκαλεσει μικρη δυσφορια η λιγο πονο της ωρα της συνεδριας οταν πιεζονται/ενεργοποιουνται συγκεκριμενα νευρα στις πατουσες.
11. Πειραζει εάν αποκοιμηθει κανεις την ωρα της συνεδριας;
Oχι. Σε αυτην την περιπτωση ο ρεφλεξολογος θα κανει ένα πιο απαλο μασαζ και ο πελατης θα ξυπνησει πιο ξεκουραστος και αναζωογονημενος.
12. Η ρεφλεξολογια είναι επιστημη;
Όχι. Δεν καταχωρειται ως επιστημη όπως η δυτικη ιατρικη. Είναι μια παναρχαια τεχνικη θεραπειας που εχει γρηγορα αποτελεσματα και που ανακουφιζει τον πονο. Τα τελευταια χρονια εχει γινει ευρεως γνωστη και δημοφιλης ακομη και δεκτη απο την παραδοσιακη ιατρικη κοινοτητα. Χρησιμοποιηται σε αρκετα νοσοκομεια ανα τον κοσμο.
13. Η ρεφλεξολογια είναι μια προληπτικη μεθοδος;
Ναι. Λειτουργει και προληπτικα. Ο περισσοτερος κοσμος αρχιζει ρεφλεξολογια αφου εχει απογοητευτει από άλλες θεραπευτικες μεθοδους. Το σωστο θα ηταν να κανουμε ρεφλεξολογια πριν την εμφανιση του προβληματος: προληπτικα, ώστε να εχουμε καλυτερη υγεια.
14. Η ρεφλεξολογια βοηθαει στις περιπτωσεις σκληρυνσης κατά πλακας;
Ναι. Η ρεφλεξολογια βοηθαει στην ανακουφιση και καλυτερευση των δευτερευοντων προβληματων της ασθενειας, όπως σπαστικοτητα, ισορροπια, ασταθεια, διπλωπια, δυσκολια καταποσης, δυσκοιλιοτητα, κουραση, κ.ο.κ. καλυτερευοντας ετσι την ποιοτητα της καθημερινης ζωης του ασθενους.
15. Μπορει να κανει κακο η ρεφλεξολογια?
Οχι. Ακομη κι αν μας κανει μαλαξεις στα ποδια καποιος που δεν ειναι ειδικευμενος θα εχουμε ενα αισθημα ανακουφησης και χαλαρωσης.
16. Υπαρχουν περιπτωσεις που δεν πρεπει να κανουμε ρεφλεξολογια?
1. Εαν εχει καποιος μολις φαει θα ηταν καλο να αποφυγει να κανει ρεφλεξολογια εως οτου χωνεψει.
2. Σε περιπτωση που καποιος παιρνει ψυχοφαρμακα, παρακολουθειται απο ψυχιατρο/ψυχολογο, εχει ψυχολογικα προβληματα.
3. Σε περιπτωση που καποιος εχει τοποθετημενο καποιο μεταλλικο «βοηθημα» σε καποιο μερος του σωματος. (πχ λαμες, κλπ).
4. Σε περιπτωση που καποιος μολις εχει παρει εξητηριο απο το νοσοκομειο.
Πηγή: http://www.sitemaker.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου