Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Θυρεοειδής αδένας


Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί μέρος του ενδοκρινολογικού συστήματος. Βρίσκεται στο μέσο της βάσης του λαιμού, μπροστά και πιο κάτω από το λάρυγγα. Αποτελείται από δύο λοβούς, το δεξιό και τον αριστερό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Ζυγίζει περίπου 18 έως 20 γραμμάρια. 

Το ενδοκρινολογικό σύστημα του οποίου είναι μέρος ο θυρεοειδής αδένας, παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Εκτός από το θυρεοειδή, άλλοι αδένες του ενδοκρινολογικού συστήματος είναι η υπόφυση, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, οι παραθυρεοειδείς αδένες, οι όρχεις και οι ωοθήκες.
Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα διεξάγει τις διάφορες αναγκαίες μεταβολικές λειτουργίες του. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη.
Στη βρεφική ηλικία η έλλειψη θυρεοειδών ορμονών οδηγεί σε σωματική και πνευματική καθυστέρηση. Για το λόγο αυτό σε όλα τα νεογνά γίνεται έλεγχος για ανίχνευση των ελλείψεων αυτών. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη χορήγησης θυρεοειδούς ορμόνης σε βρέφη με υποθυρεοειδισμό, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πνευματικών ικανοτήτων.
Για να συνθέτει τις θυρεοειδείς ορμόνες, ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται ιώδιο. Το στοιχείο αυτό περιέχεται στις τροφές και στο νερό. Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ιώδιο.
Η έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό είναι αιτία μειωμένης παραγωγής θυρεοειδών ορμονών. Ο εμπλουτισμός του μαγειρικού αλατιού σε ιώδιο έχει συμβάλει στη δραστική μείωση του υποθυρεοειδισμού λόγω έλλειψης αλατιού.
Οι εξετάσεις που είναι χρήσιμες στη διερεύνηση του θυρεοειδούς είναι:
  1. Αναλύσεις αίματος για μέτρηση των ορμονών που ελέγχουν ή παράγονται από αυτόν (TSH, T4, T3)
  2. Ακτινογραφία του θώρακα
  3. Υπερηχογράφημα του λαιμού και του θυρεοειδούς
  4. Σπινθηρογράφημα του αδένα
  5. Κυτταρολογική εξέταση μετά από αναρρόφηση με λεπτή βελόνα
  6. Αξονική ή μαγνητική τομογραφία

Πηγή: http://www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου