Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Εγκυμοσύνη άνω των 35 ετών

Εγκυμοσύνη άνω των 35 ετών
 Οι γυναίκες που επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη, είτε με φυσική σύλληψη είτε με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών και έχουν γενικώς καλή υγεία χωρίς υποκείμενο χρόνιο νόσημα (πχ νεφρών, ήπατος, καρδιοπάθεια κλπ) χρειάζονται περισσότερο στενή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης επειδή αυτή μπορεί συχνότερα να επιπλακεί με μια ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:
  • Η πιθανότητα αποβολής (ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο) αυξάνεται αναλογικά με την ηλικία της εγκύου (πχ σε γυναίκα 40 ετών έχει υπολογιστεί στο 25%). Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι οι χρωμοσωματικές βλάβες που έχουν πολλά από τα ωάρια γυναικών ηλικίας άνω των 36 ετών και ιδίως άνω των 40 ετών (περίπου 70-80% των ωαρίων), οπότε με τη γονιμοποίησή τους με το σπέρμα προκύπτουν ανευπλοειδικά έμβρυα (με βλάβες στο γενετικό τους υλικό) που είναι ασύμβατα με τη ζωή και αποβάλλονται.
  • Η πιθανότητα να έχει το έμβρυο που θα γεννηθεί κάποια χρωμοσωματική βλάβη αυξάνεται σε σχέση με μικρότερης ηλικίας εγκύους (ειδικότερα για την τρισωμία 21, το σύνδρομο Down, ενώ εμφανίζεται σε μια στις 10.000 κυήσεις στην ηλικία των 20 ετών, παρατηρείται περίπου σε 3 περιπτώσεις σε 1.000 εγκύους ηλικίας 35 ετών και αυξάνεται πολύ σε μια περίπτωση ανά 100 εγκύους ηλικίας 40 ετών).
  • Ο προδρομικός πλακούντας (που έχει εμφυτευτεί χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει μερικώς ή πλήρως το εσωτερικό στόμιο του τραχήλου) εμφανίζεται συχνότερα και μπορεί να επιπλακεί με αποκόλληση στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που καθιστά αναγκαία τη διενέργεια καισαρικής τομής.
  • Είναι συχνότερη η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, αύξησης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και προεκλαμψίας (υπέρταση, πρωτεϊνουρία, πρήξιμο στο πρόσωπο και στα άκρα), καθώς και επιπλοκών από το καρδιαγγειακό  σύστημα (γι’ αυτό και όλες οι έγκυες άνω των 35 πρέπει να εξετάζονται από καρδιολόγο στην αρχή και στο τέλος της κύησης).
  • Αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει το έμβρυο (ιδιαίτερα αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας), λίγο πριν ή κατά την ώρα του τοκετού αλλοίωση στους παλμούς της καρδιάς του λόγω ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου από τον πλακούντα, δια του ομφάλιου λώρου. Στην περίπτωση αυτή γίνεται επείγουσα καισαρική τομή.
  • Συχνότερα εμφανίζονται ανώμαλες θέσεις εντός της μήτρας και προβολές του εμβρύου στη λεκάνη της γυναίκας: ισχιακή προβολή, λοξό εγκάρσιο σχήμα του εμβρύου, ανώμαλη κεφαλική προβολή (πχ με το πρόσωπο, το βρέγμα κλπ) που δυσχεραίνουν ή αποκλείουν τον κολπικό τοκετό.

Πηγή: http://www.nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου