Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γανόδερμα. Το μανιτάρι που κρύβει το μυστικό της αθανασίας!





Το γανόδερμα το λαμπερό, όπως είναι γνωστό αυτό το είδος (Ganoderma Lucidum η λατινική του ονομασία), συναντάται πάνω σε νεκρά ξύλα πλατύφυλλων ή κωνοφόρων.


Το καπέλο του μανιταριού έχει μήκος 15 εκατοστά, είναι μονοετές και ακανόνιστα κυκλικό. Η επάνω επιφάνεια του είναι σκληρή, γυαλιστερή, με ομόκεντρες αυλακώσεις, κίτρινη κεραμιδόχρωμη ή καφεκοκκινωπή. Τις ιδιότητες του γανοδέρματος είχαν ανακαλύψει σχεδόν 4000 χρόνια πριν οι Κινέζοι και η αποξηραμένη σκόνη του χρησιμοποιούνταν από μέλη της δυναστείας των Μινγκ, τα οποία έλεγαν πως είχαν ανακαλύψει το «μυστικό της μακροζωίας», ενώ στην Ιαπωνία – όπως και σε άλλες χώρες – είναι γνωστό ως Ρέισι, το «μανιτάρι της αθανασίας».
Το έλαιο του Ganoderma είναι ως και 70 φορές πιο ισχυρό από τη σάρκα του μανιταριού και προέρχεται από τους σπόρους του, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού ελαίου χρειάζονται 1000 κιλά μανιταριών. Η αποτελεσματικότητά του στην ιατρική ήταν τόσο μεγάλη, που είναι καταγεγραμμένη ήδη στο αρχαιότερο κινεζικό ιατρικό κείμενο, το «Shinnoh Honsohkyo», στο οποίο, σύμφωνα με μια ταξινόμηση 365 ειδών, το έλαιο του Ganoderma καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα «ανώτερα φάρμακα», καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο βότανο.
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, το γανόδερμα επιδρά θετικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στη θεραπεία της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης, στην καταπολέμηση της ανδρικής ανικανότητας, στη μείωση της χοληστερόλης, της υπέρτασης και της υπότασης, αλλά και στις παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ. Παράλληλα, βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμά τις αλλεργίες και τις φλεγμονές, παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, ανακουφίζει από τις παρενέργειες των ακτινοβολιών, ενώ βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης.
Επίσης επιδρά θετικά στη φυσική φθορά του χρόνου και αναδεικνύεται στο καλύτερο ελιξίριο μακροζωίας, αφού ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία διατήρησης της νεότητας, συμβάλλει στην καθυστέρηση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πνευματική διαύγεια και τη ριζική αναζωογόνηση του οργανισμού.
Χάρη σε όλες αυτές τις ιδιότητες, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε διεθνή βιβλιογραφία και κλινικές μελέτες, το Ganoderma μπορεί να χαρακτηριστεί πολύτιμος σύμμαχος υγείας για κάθε οργανισμό, με στόχο την πρόληψη και την ενδυνάμωση της συνολικής λειτουργίας του. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε χάπια και είναι πιο γνωστό ως Ρέισι. Μπορείτε να το αναζητήσετε με προσοχή πάντα, να διαθέτει έγκριση από τον Ε.Ο.Φ.

Πηγή: «Μεσογειακή Κουζίνα», Χάλα Ειρήνη 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα, κυρία Κοριμαζόγλου.

    Πράγματι, το να διαθέτει έγκριση από τον ΕΟΦ είναι σημαντική παράμετρος. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική.

    Αναφέρω ακόμα τρεις παράγοντες που χρειάζεται να εξετάσει κάποιος ΠΡΙΝ προμηθευτεί γανόδερμα :

    1. Το γανόδερμα που θα προμηθευτεί να είναι "Ganoderma Lucidum".

    Υπάρχουν πολλά είδη στην οικογένεια Ganoderma (π.χ. tsugae, atrum, applanatum, sinense κτλ) αλλά το πιο ισχυρό είναι το Ganoderma Lucidum.

    2. Στη συσκευασία αναφέρονται συντηρητικά, "Ε" ή άλλες περιττές πρόσθετες ουσίες (π.χ. χρωστικές) ?
    Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερες πρόσθετες ουσίες περιέχονται, τόσο χαμηλότερη ποιότητα είναι το Γανόδερμα.

    3. επίσης, καλό είναι να προσεχθεί και το υλικό στο κέλυφος της κάψουλας διότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες :
    κάποιο παράγωγο του πλαστικού, ζωικής προέλευσης ή φυτικής προέλευσης.
    Το ιδανικό είναι η κάψουλα να είναι φυτικής προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή