Έμμηνος ρύση
Η έμμηνος ρύση, ή αλλιώς ‘’περίοδος’’ ή ‘’εμμηνόρροια’’, είναι μια βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το πέρασμα των κοριτσιών στην εφηβεία.
Μια φυσιολογική διαδικασία
Η έναρξη της περιόδου, όπως και οι υπόλοιπες σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, προξενούν πολλές φορές ανησυχία ή και φόβο στα κορίτσια, εξαιτίας της ανεπαρκούς ενημέρωσης για το θέμα, τόσο των ίδιων, όσο και των γονέων τους. Άλλα κορίτσια ανυπομονούν να δουν την έναρξη της περιόδου, επειδή αισθάνονται ότι έτσι ενηλικιώνονται, ενώ άλλα θα προτιμούσαν να την αποφύγουν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αναγκαία η επαρκής κατανόηση του μηχανισμού της γυναικείας αναπαραγωγής από κάθε κορίτσι, ώστε να εξηγηθεί πλήρως και να απομυθοποιηθεί, όπως κάθε άλλη φυσιολογική βιολογική λειτουργία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ακόμη και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριζε λανθασμένα στην αρχαιότητα, ότι με την έμμηνο ρύση καθαρίζεται το σώμα από τους κακούς χυμούς.
Πότε εμφανίζεται η πρώτη περίοδος;
Όταν τα κορίτσια αρχίζουν να εισέρχονται στην εφηβεία, η οποία συνήθως αρχίζει μεταξύ 9-15 ετών (μέσος όρος τα 12 έτη), το σώμα τους αλλάζει με πολλούς τρόπους, αφού οι ορμόνες τους διεγείρουν πολλές αναπτυξιακές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η αύξηση τους στήθους. Συνήθως η έμμηνος ρύση (περίοδος) εμφανίζεται 2-2,5 χρόνια μετά την έναρξη αύξησης του στήθους. Επίσης, περίπου 6 μήνες πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου, τα κορίτσια παρατηρούν αυξημένη έκκριση διαυγών υγρών από τον κόλπο τους. Τα εκκρίματα αυτά είναι φυσιολογικά και θα πρέπει να αναφέρονται στο γυναικολόγο μόνο εάν έχουν έντονη οσμή ή προκαλούν ενοχλητική φαγούρα.
Η πρώτη αυτή περίοδος ονομάζεται ‘’εμμηναρχή’’ και σηματοδοτεί την οριστική και πλήρη ωρίμανση του αναπαραγωγικού συστήματος του νέου κοριτσιού.
Πώς δουλεύει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα
Το αναπαραγωγικό σύστημα των κοριτσιών, από τη γέννησή τους, είναι εφοδιασμένα με τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα. Οι ωοθήκες είναι δύο και τοποθετούνται πάνω από τη μήτρα (δεξιά και αριστερά), στο κάτω μέρος της κοιλιάς, μέσα στα οστά της λεκάνης και περιέχουν 300-400.000 ‘’αυγά’’, τα ωάρια. Επίσης, οι δύο σάλπιγγες είναι λεπτοί επιμήκεις σωλήνες, που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα, η οποία είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που τοποθετείται περίπου στο μέσο των οστών της λεκάνης. Η μήτρα διαθέτει εξωτερικά πολύ παχύ και ισχυρό μυικό τοίχωμα, το οποίο μπορεί να εκταθεί σε μεγάλο βαθμό για να υποδεχτεί το έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Όσο το κορίτσι μεγαλώνει και εισέρχεται στην εφηβεία, αρχίζουν να παράγονται από τον οργανισμό ουσίες που διεγείρουν τις ωοθήκες για την παραγωγή ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τόσο τη σωματική, όσο και τη συναισθηματική ανάπτυξη των κοριτσιών.
Περίπου μία φορά το μήνα, ένα ωάριο εγκαταλείπει μια από τις ωοθήκες και ταξιδεύει μέσα από τις σάλπιγγες, φτάνοντας στη μήτρα, με μια διαδικασία που λέγεται ωορρηξία. Λίγες ημέρες πριν την ωορρηξία, τα οιστρογόνα διεγείρουν τη μήτρα ώστε να δημιουργήσει στο εσωτερικό της (ενδομήτριο) ένα θρεπτικό στρώμα από ιστούς και αιμοφόρα αγγεία, ώστε να προετοιμαστεί για πιθανή εγκυμοσύνη. Έτσι, αν το ωάριο γονιμοποιηθεί από κάποιο αρσενικό σπερματοζωάριο (αυτό συμβαίνει στο πάνω μέρος των σαλπίγγων, κοντά στις ωοθήκες), κατεβαίνει από τις σάλπιγγες και ‘’κολλάει’’ στο τοίχωμα της μήτρας, που έχει, όπως είπαμε, προετοιμαστεί για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Τι γίνεται αν δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο;
Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο, η μήτρα δεν χρειάζεται πλέον το θρεπτικό στρώμα που δημιούργησε για την υποδοχή του ωαρίου και έτσι το απορρίπτει. Το στρώμα αυτό, που αποτελείται από ειδικούς ιστούς, αίμα και το αγονιμοποίητο ωάριο, απομακρύνονται από τη μήτρα, μέσω του κόλπου, αποτελώντας την έμμηνο ρύση ή περίοδο της γυναίκας. Η συγκεκριμένη βιολογική διαδικασία συμβαίνει κάθε μήνα στη ζωή μιας γυναίκας, από την ηλικία των 9-15 ετών, μέχρι και την εμμηνόπαυση (διακοπή παραγωγής ωαρίων), που λαμβάνει χώρα περίπου στην ηλικία των 45-50 ετών .
Όπως είναι φυσικό, αν το ωάριο γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο, παραμένει στη μήτρα και αναπτύσσεται το έμβρυο, οπότε για το διάστημα των 9 μηνών της εγκυμοσύνης η περίοδος διακόπτεται, για να συνεχιστεί μετά τη γέννηση του βρέφους.
Τι είναι ο ‘’κύκλος’’;
Ο ‘’κύκλος’’ είναι το διάστημα από την ημέρα εμφάνισης της πρώτης σταγόνας αίματος του συγκεκριμένου μήνα, μέχρι την ημέρα εμφάνισης της πρώτης σταγόνας του επόμενου μήνα. Δηλαδή αν σε ένα κορίτσι εμφανιστούν κηλίδες αίματος, για παράδειγμα, στις 10 Ιουνίου και την επόμενη φορά στις 7 Ιουλίου, τότε ο κύκλος θα είναι 27 ημέρες (20+7). Πρέπει να σημειωθεί ότι η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει τη 12η-16η ημέρα του κύκλου.
Υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο;
Οι ανωμαλίες στην περίοδο δεν είναι σπάνιες στα νέα κορίτσια. Έτσι, ενδέχεται, για παράδειγμα, για δύο μήνες η περίοδος να διαρκεί 28 ημέρες, μετά να σταματάει για ένα μήνα και να επανέρχεται με άτακτη διάρκεια κύκλου. Καλό είναι, πάντως, τα κορίτσια να καταγράφουν σε ένα ημερολόγιο τις ημέρες έναρξης της περιόδου τους και το κρατούν μαζί τους κατά την επίσκεψή τους στο γυναικολόγο. Η διάρκεια της περιόδου στα νέα κορίτσια είναι συνήθως 3-4 μέρες, ενώ σπανιότερα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 7 μέρες.
Πόσο συχνά έχουν περίοδο τα κορίτσια;
Αν και συνήθως ο κύκλος στα νέα κορίτσια διαρκεί γύρω στις 28 ημέρες, τα όρια μπορεί να κυμανθούν ακόμη και μεταξύ 21-45 ημερών. Συνήθως, όταν περάσουν 2-3 χρόνια από την έναρξη της περιόδου ο κύκλος σταθεροποιείται. Η περίοδος δεν εμφανίζεται στην ίδια ηλικία σε όλα τα κορίτσια. Σε άλλα ξεκινά στην ηλικία των 10 ετών ή και νωρίτερα, ενώ σε άλλα αρχίζει στην ηλικία των 14-15 ετών.
Τι χρώμα έχουν οι εκκρίσεις της περιόδου;
Επειδή κατά την περίοδο απορρίπτεται όχι μόνο αίμα, αλλά και ένα μέρος του εσωτερικού της μήτρας (ενδομητρίου) που περιέχει διάφορους ιστούς για τη θρέψη του εμβρύου, οι εκκρίσεις της περιόδου μπορούν να έχουν από έντονο κόκκινο, μέχρι και καφετί χρώμα.
Πώς απορροφάται το αίμα της περιόδου;
Για την απορρόφηση του αίματος χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι σερβιετών που διατίθενται στο εμπόριο (μακρόστενα τεμάχια μιας χρήσης, από μαλακό υλικό και αδιάβροχη βάση). Τα περισσότερα κορίτσια αλλάζουν σερβιέτα παραπάνω από 3 φορές τη μέρα, ενώ τις πρώτες μέρες της περιόδου, οπότε και το αίμα είναι περισσότερο, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί. Υπάρχουν ακόμη και τα ταμπόν, που είναι μικροί βαμβακεροί κύλινδροι που τοποθετούνται μέσα στον κόλπο, απορροφούν το αίμα της περιόδου και δεν φαίνονται εξωτερικά. Η επιλογή του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί, ανήκει πάντοτε στο κάθε κορίτσι, που επιλέγει ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή και τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πολλά, πάντως, κορίτσια επιλέγουν συνδυασμό σερβιετών και ταμπόν, προτιμώντας τη χρήση του ταμπόν την ημέρα και της σερβιέτας τη νύχτα, ενώ η συχνότητα αλλαγής κάθε προϊόντος θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην εξέρχεται αίμα που θα λερώσει το εσώρουχο του κοριτσιού.
Πόσο αίμα χάνεται στην περίοδο;
Η μέση ποσότητα αίματος που χάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι 30-45 χιλιοστά του λίτρου (ml), ποσότητα δηλαδή που αντιστοιχεί σε 2-3 κουταλιές της σούπας, ενώ σπάνια η ποσότητα ξεπερνά τα 70-80 ml. Πρακτικά, λοιπόν, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία, από αυτήν την αμελητέα απώλεια αίματος.
Πότε πρέπει να ζητήσω τη συμβουλή τοaυ γυναικολόγου;
Τα νέα κορίτσια, μετά το πέρασμα των πρώτων εμμήνων ρύσεων, θα πρέπει να απευθυνθούν σε γυναικολόγο σε περιπτώσεις όπως: όταν η περίοδος διαρκεί παραπάνω από 7 ημέρες, όταν έχουν πάρα πολύ αίμα (παραπάνω από 1 αλλαγή σερβιέτας κάθε 1-2 ώρες), όταν δεν έχουν περίοδο για παραπάνω από 90 ημέρες (αμηνόρροια), όταν παρουσιάζεται αίμα μεταξύ των περιόδων, όταν νιώθουν υπερβολικό πόνο κατά την έμμηνο ρύση, όταν δεν σταθεροποιείται ο κύκλος για παραπάνω από 6 μήνες, αλλά και όταν οι περίοδοι συνοδεύονται από έντονες κράμπες και πόνο (δυσμηνόρροια).
Πώς εμφανίζονται οι πόνοι της περιόδου (κράμπες);
Αρκετά κορίτσια βιώνουν όχι μόνο σωματικές, αλλά και συναισθηματικές αλλαγές στο διάστημα γύρω από την έμμηνο ρύση. Το συνηθέστερο πρόβλημα που εμφανίζεται και αφορά περίπου το 50% των γυναικών, είναι οι κράμπες (ξαφνικοί επώδυνοι σπασμοί των μυών, που αντανακλούν μέχρι και την κοιλιά), ιδίως τις πρώτες μέρες της περιόδου, που οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας για την έξοδο των εκκρίσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κράμπες γίνονται λιγότερο ενοχλητικές με το πέρασμα του χρόνου, μέχρι την τελική εξαφάνισή τους με το πέρασμα της εφηβείας.
Πολλές κοπέλες αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν παίρνουν κάποιο αναλγητικό φάρμακο (για την αντιμετώπιση του πόνου) και μάλιστα περίπου 24 ώρες πριν την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου. Άλλες, πάλι, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πόνου κάνοντας ζεστά μπάνια, ή βάζοντας θερμά επιθέματα ή θερμοφόρες στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Επίσης, άλλα κορίτσια νιώθουν πιο άνετα κάνοντας τακτική γυμναστική σε όλη τη διάρκεια του κύκλου, ενώ χρήσιμη είναι και η λήψη αυξημένων ποσοτήτων υγρών κατά τη διάρκεια της περιόδου, για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.
Μπορούν να εμφανιστούν αλλαγές πριν την περίοδο;
Αρκετά κορίτσια, λίγο διάστημα πριν την έναρξη της περιόδου αισθάνονται ανησυχία, μελαγχολία, λαιμαργία για συγκεκριμένες τροφές, είναι ευερέθιστα κλαίγοντας ή νευριάζοντας ευκολότερα, ενώ ενδέχεται να μεγαλώνουν σπυράκια στο πρόσωπο, να υποφέρουν από πονοκεφάλους, αίσθημα αύξησης βάρους από την κατακράτηση υγρών και διόγκωση ή και πόνο στο στήθος. Οι καταστάσεις αυτές (προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο) δικαιολογούνται από τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του κοριτσιού στο αίμα, που σχετίζονται με τη διαδικασία της έμμηνης ρύσης και συνήθως εξαφανίζονται με την έναρξη της περιόδου.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση των πιθανών αυτών διαταραχών, συνιστάται καλή διατροφή, αρκετές ώρες ύπνου και τακτική γυμναστική. Επίσης, επειδή το κορίτσι στη διάρκεια της περιόδου έχει την τάση να ιδρώνει περισσότερο, αλλά και για λόγους υγιεινής, καλό είναι να κάνει καθημερινά ντουζ, ώστε να καθαρίζεται η γεννητική περιοχή από τις εκκρίσεις και το αίμα και να αποφεύγονται οι πιθανώς ενοχλητικές οσμές.
Περίοδος και καθημερινή ζωή
Η περίοδος είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο, που συνοδεύει τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και διαρκεί περίπου 4 δεκαετίες, γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να προκαλεί κανένα αρνητικό συναίσθημα, αλλά αντίθετα να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της προσωπικής της ζωής και φροντίδας.
Έτσι, σε κάθε περίπτωση, οι γονείς (και ιδίως οι μητέρες) ή και οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει πρώτοι να ενημερωθούν κατάλληλα και στη συνέχεια να ενημερώσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα νέα κορίτσια, ώστε να απομυθοποιήσουν τη διαδικασία της περιόδου, να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με την ανθρώπινη αναπαραγωγή και να συνεχίσουν απερίσπαστα την πορεία τους προς την ενηλικίωση και την ολοκλήρωση.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ |
Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι: α) Πρόωρη ήβη β) Καθυστέρηση ήβης γ) Αιμορραγίες κατά την ήβη δ) Ανωμαλίες γενετικού κύκλου ε) Δυσμηνόρροια. Ο οργανισμός της γυναίκας αρχίζει να ωριμάζει κατά την ήβη. Ο οργανισμός σε αυτή την περίοδο βρίσκεται μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ωρίμου γενετικής ηλικίας. Στη περίοδο αυτή της ζωής της γυναίκας μπορούμε να βρούμε ανωμαλίες όπως είναι η πρόωρη ή η καθυστερημένη ήβη, αιμορραγίες, διαταραχές του κύκλου και η δυσμηνόρροια. Α) ΠΡΟΩΡΗ ΗΒΗΕίναι η κατάσταση κατά την οποία η έμμηνος ρὐση και τα λοιπά χαρακτηριστικά που την συνοδεύουν εμφανίζονται νωρίτερα κατά την παιδική ηλικία, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη των εννέα χρονών. Μπορούμε να πούμε ότι σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικά κληρονομούμενη προδιάθεση και δεν υφίσταται κάποιο οργανικό αίτιο. Σε άλλες περιπτώσεις όμως το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε λόγους συσχετισμένους με τα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο, την υπόφυση, τον ίδιο τον εγκέφαλο ή τους θηλυκούς γανάδες. Όσον αφορά τα επινεφρίδια υπάρχει πιθανότητα καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, υπερπλασία των επινεφριδίων, να μετέχουν στην έναρξη του φαινόμενου. Στη συνέχεια όμως έχουμε αρρενοποίηση του θήλεος ασθενούς. Επίσης φλεγμονές, εγκεφαλικές βλάβες ή όγκοι στον υποθάλαμο, κυρίως κρανιοφαρυγγιώματα, και λοιπά, θα μπορούσαν να ευθύνονται για την πρόωρη έναρξη της ήβης. Όσον αφορά τους θηλυκούς γονάδες, οι όγκοι των ωοθηκών όπως θηλώματα, δυσγονιώματα, και λοιπά, ή και ακόμα οι πολυκυστικές ωοθήκες θα μπορούσαν να είναι μια αιτιολογία έναρξης του φαινομένου της πρόωρης ήβης. Κλινικά χαρακτηριστικά στην περίπτωση της πρόωρης ήβης, έχουμε κοντύτερα πόδια, πιο μακρύ κορμό, μεγαλύτερη της φυσιολογικής περίμετρος του κρανίου και αυξημένη λίμπιντο από μικρότερη ηλικία. Όπως είναι λογικό αυτό που πρέπει να κάνει ο κλινικός ιατρός είναι να προσπαθήσει να κρατήσει πολύ καλό ιστορικό, με τη βοήθεια των γονιών οπωσδήποτε, να ζητήσει τις σωστές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, έτσι ώστε να διαφοροδιαγνώσει την ιδιοσυγκρασιακή μορφή της πρόωρης ήβης από τις υπόλοιπες παθολογικές αιτιολογίες. Ψυχολογική υποστήριξη στη φάση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί ο ασθενής παραμένει να είναι ένα παιδί και ίσως η θεραπεία που θα χρειαστεί να είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε και η οικογένεια και η ασθενής θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι, να συμμετέχουν και να βοηθούν στην εξέλιξη της θεραπείας ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν. Β) ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΒΗΣΗ καθυστέρηση της ήβης είναι ένα άλλο φαινόμενο το οποίο στην καυκάσια φυλή είναι συμβιβασμένο με την καθυστέρηση της αρχης της έμμηνου ρύσης μετά το 15ο έτος της ηλικίας. Τα αίτια όπως και στη προηγούμενη περίπτωση της πρόωρης ήβης μπορεί να είναι ιδιοσυστασιακά, θα μπορούν να είναι υποθαλαμικά, υποφυσιακά, ωοθηκικά ή ακόμα και εγκεφαλικά. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούν να συνυπάρχουν ή να είναι η κυρίως αιτία ανωμαλίες ανατομικές της μήτρας. Όπως είναι φανερό θα πρέπει να αποκλείσουμε να παθολογικά αίτια για να φτάσουμε στην απόδειξη της ιδιοσυγκρασιακής καθυστέρησης της ήβης , πράγμα το οποίο θέλει εξειδικευμένες απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις. Όγκοι του εγκεφάλου, του υποθαλάμου και της υπόφυσης, όπως επίσης η υποφυσιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να είναι μία αιτία του φαινόμενου. Επίσης ψυχικά σοκ θα μπορούσαν να παίξουν μία αιτία για την ύπαρξη του φαινόμενου. Το σύνδρομο TΥRNER που έχει να κάνει με ωοθηκική αγενεσία μπορεί να είναι ένα αιτία του φαινόμενου και για αυτό ένας καρυώτυπος πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικός. Στην περίπτωση συνδρόμου TΥRNER αυτό που έχουμε είναι αμηνόρροια . Ο θύμος αδένας επίσης παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις που έχουμε καθυστερημένη ήβη και ανατομικές βλάβες της μήτρας ή του κόλπου, όπως η ύπαρξη άτρητου παρθενικού υμένα με σύνοδο αιματόκολπο και αιματόμητρα, δηλαδή συλλογή αίματος στη μήτρα και στον κόλπο, θα μπορούσαν να είναι μία αιτία καθυστέρησης της εμμήνου ρύσεως, και όχι ορμονικής καθυστέρησης ήβης, γιατί το πρόβλημα στην περίπτωση που αναφέραμε είναι καθαρά μηχανικό . Κατά την περίοδο της ήβης μπορούμε επίσης να έχουμε διαταραχές του κυκλου και είναι κάτι πολύ συχνό, όπως παρατεταμένης αιμορραγίας, ο κύκλος συνήθως κατά τη διάρκεια της ήβης είναι άστατος και αυτό οφείλεται σε μία σχετική ανωριμότητα του ενδοκρινολογικού συστήματος της γυναίκας . Σε αυτή την περίπτωση όμως η διάγνωση θα πρέπει να βασιστεί σε πλήρη διερεύνηση εργαστηριακή, ώστε να αποκλειστούν πιθανές ανωμαλίες, όγκοι και τα λοιπά. Η θεραπεία συνίσταται στη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων για αρκετό χρονικό διάστημα ούτως ώστε μετά το πέρας αρκετών μηνών να σταματήσουμε και να δούμε αν ο κύκλος συνεχίσει να είναι ασταθής ή αρχίζει να σταθεροποιείται. Σε περιπτώσεις έντονης αναιμίας θα πρέπει να χορηγείται σίδηρος και φυλλικό οξύ και φυσικά η ασθενής να είναι κάτω από εργαστηριακό έλεγχο ανά τουλάχιστον δίμηνο προκειμένου να γίνεται η σωστή αντιμετώπιση. Πως θα προετοιμάσετε σωστά την κόρη σας H σωστή ενημέρωση σχετικά με την περίοδο (γιατί εμφανίζεται, πόσο σημαντική είναι, ποιες αλλαγές συμβαίνουν στον οργανισμό) και η αντιμετώπιση του ενδεχόμενου πανικού που μπορεί να δημιουργηθεί στο κορίτσι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εξοικείωση με το νέο αυτό δεδομένο στη ζωή του. ● Eνθαρρύνετε τη να σας μιλάει για οτιδήποτε νιώθει, χωρίς να ντρέπεται: Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η εμφάνιση της περιόδου σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή σε κάθε επίπεδο της ζωής του κοριτσιού. H ψυχολογική υποστήριξη από τους γονείς, αν θεωρηθεί απαραίτητη, είναι εξίσου σημαντική με τις πρακτικές συμβουλές. ● Kάντε της αιματολογικό έλεγχο: Όταν έρθει στο κορίτσι περίοδος, καλό θα είναι να της κάνετε ένα γενικό έλεγχο σιδήρου και φεριτίνης, ώστε να προληφθεί τυχόν πρόβλημα αναιμίας, στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω. ● Eξηγήστε της τη σημασία της καθαριότητας και της προσωπικής υγιεινής, μιας και τα παιδιά τείνουν να είναι συνήθως αμελή στα θέματα αυτά. H συχνή αλλαγή εσωρούχου, το ντους και η χρήση σαπουνιού χωρίς άρωμα (κατά προτίμηση υγρό σαπούνι με όξινο pH) είναι οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να τηρεί μόνη της, χωρίς τη δική σας επιτήρηση. ● Mιλήστε της για τα ταμπόν: Πολλές έφηβες χρησιμοποιούν ταμπόν, χωρίς να γνωρίζουν τον ακριβή ρόλο και τον τρόπο χρήσης τους. Eξηγήστε στην κόρη σας πώς και πότε να το χρησιμοποιεί. Kαλό θα είναι επίσης να την αποθαρρύνετε ως προς τη χρήση του, τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια της περιόδου της, γιατί αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να προσαρμοστεί η ίδια, αλλά και το σώμα της, στη νέα πραγματικότητα. Tρία λάθη που πρέπει να αποφύγετε 1. Mην απευθύνεστε στον παιδίατρο Aπό τη στιγμή που ένα κορίτσι ξεκινάει να έχει περίοδο, ο παιδίατρος παύει να είναι ο κατάλληλος γιατρός για ζητήματα που αφορούν την έμμηνο ρύση. Θα πρέπει να επισκέπτεται πλέον γυναικολόγο, όχι μόνον επειδή είναι ο αρμόδιος γιατρός για ανάλογα θέματα, αλλά και για να ξεπεράσει τον ενδεχόμενο φόβο ή τη συστολή της. Aυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά κορίτσια και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο μέλλον, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε αρκετά μεγάλη ηλικία (ακόμα και 25 ή 27 ετών) και να μην έχουν κάνει τις απαραίτητες για μία γυναίκα εξετάσεις (π.χ. ΠAΠ τεστ), αφού δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ γυναικολόγο! 2. Mην της επιτρέπετε να κάνει σκασιαρχείο από τη γυμναστική Eίναι ίσως η πιο συχνή δικαιολογία που προβάλλουν τα νεαρά κορίτσια για να αποφύγουν το μάθημα της γυμναστικής, πείθοντας τους γονείς να τους γράψουν απαλλακτικό σημείωμα. H αλήθεια πάντως είναι ότι η γυμναστική όχι μόνο δεν θα πρέπει να βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των πόνων που μπορεί να νιώσει το κορίτσι. Eίναι αυτονόητο ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου την αποχή από τη γυμναστική την έχει συστήσει ο γιατρός. 3. Mην αγοράζετε ακατάλληλες σερβιέτες H ροή του αίματος είναι μεγαλύτερη στα κορίτσια, και αυτό μπορεί να σας παρασύρει να αγοράζετε στην κόρη σας το πιο μεγάλο μέγεθος. Kάποιες φορές όντως χρειάζεται, για να μη λερώνεται. Γενικότερα, όμως, η σερβιέτα θα πρέπει να είναι ανάλογη της ροής του αίματος. Aν είναι πολύ μεγάλη και η ροή μικρή, τότε το κορίτσι πιθανότατα να αργήσει να την αλλάξει, κάτι που θα ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία πιο μικρή σερβιέτα και να την αλλάζει πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου