Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Αναπτυξιακός έλεγχος


Αναπτυξιακός έλεγχος


Όταν οι γονείς ανησυχούν για την ανάπτυξη του παιδιού, τότε ίσως έχουν δίκιο, εκεί χρειάζεται ο αναπτυξιακός έλεγχος


Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρήσιμη για την εκτίμηση της κατάστασης, αλλά και για την περαιτέρω καθοδήγηση της οικογένειας και την παρακολούθηση του παιδιού με μαθησιακές ή αναπτυξιακές δυσκολίες.
     
Η αναπτυξιολογική εκτίμηση είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στη βαθύτερη κατανόηση των κινητικών, γλωσσικών, οπτικοκινητικών και κριτικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς και των ευκαιριών που του δίνονται από το οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, έτσι ώστε να πετύχει το καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Ο εξειδικευμένος παιδίατρος- αναπτυξιολόγος είναι ο επιστήμονας που, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση και να παρέμβει κατάλληλα σε παιδιά με υποψία αναπτυξιακής καθυστέρησης, μαθησιακών δυσκολιών, δυσλεξίας, καθυστέρησης λόγου, γλωσσικών διαταραχών, διαταραχών συμπεριφοράς,διαταραχών αυτιστικού τύπου, διάσπασης προσοχής ή/και υπερκινητικότητας, νοητικής  υστέρησης, ευφυΐας (χαρισματικά παιδιά),  διαταραχών κινητικών δεξιοτήτων, αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών με προωρότητα, αναπτυξιακών  προβλημάτων παιδιών με χρόνια νευρολογικά νοσήματα. 

Τι περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός έλεγχος

Κατά  την επίσκεψη της οικογένειας στο Αναπτυξιακό Παιδιατρικό Ιατρείο γίνεται ενδελεχής διερεύνηση κάθε παιδιού και της οικογένειας, ώστε να προκύψει σφαιρική διάγνωση τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό και εξελικτικό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει λεπτομερές αναπτυξιακό ιστορικό, παιδιατρική, νευρολογική και αναπτυξιολογική εξέταση με τη χρήση ειδικών αναπτυξιακών δοκιμασιών (τεστ), που βασίζονται στην αυθόρμητη και ελεύθερη συνεργασία του βρέφους, νηπίου, παιδιού ή εφήβου, ώστε να διερευνηθούν όλες οι δεξιότητες του, στη μέγιστη έκφραση τους. Ακολουθεί συμβουλευτική της οικογένειας και περαιτέρω παραπομπή, αν είναι αναγκαίο, για εξειδικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Οι γονείς, ο παιδίατρος και οι θεραπευτές του παιδιού λαμβάνουν λεπτομερή γραπτή αναφορά της αναπτυξιακής εκτίμησης και δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, απαραίτητη για την περαιτέρω καθοδήγηση της οικογένειας και την παρακολούθηση του παιδιού. Πότε κρίνεται αναγκαία η εκτίμηση από ειδικό

Όταν ο γονέας ανησυχεί συνήθως έχει δίκιο. Καλό είναι, λοιπόν, αν ανησυχείτε ή έχετε υποψίες για τη φυσιολογική ανάπτυξη  του παιδιού σας, να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας και να επισκεφτείτε έγκαιρα έναν αναπτυξιολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει κατάλληλα αν πρέπει να προχωρήσει σε διαγνωστικές διαδικασίες ή αν πρόκειται απλώς για φυσιολογικές παραλλαγές της ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος:  
-         Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους «μένει πίσω» ή βλέπουν σημεία στην ανάπτυξη του που τους ανησυχούν. 
-         Εάν ο παιδίατρος συμβουλεύσει τους γονείς να ζητήσουν ειδική βοήθεια 
-         Εάν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ή αναπηρία. 
-         Εάν το παιδί ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου», π.χ. είναι πρόωρο, είχει πολύ χαμηλό βάρος γέννησης ή υπάρχει  κάποιος κληρονομικός παράγοντας ή οικογενειακό ιστορικό. 

Απλές συμβουλές για τους γονείς
-         Κατά τη διάρκεια της εκτίμησης καλό θα είναι να μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε οι γονείς του παιδιού: Τα συναισθήματα και οι προσωπικές σας παρατηρήσεις έχουν μεγάλη σημασία.
-         Δεν απαιτεί κανένας από εσάς να γνωρίζετε την ορολογία της παιδιατρικής ή της αναπτυξιακής παιδιατρικής. Ζητήστε από τον ειδικό  να συνομιλεί μαζί σας με απλό και κατανοητό τρόπο.
-         Μη φοβάστε να διαφωνήσετε. Το να αποδεχτείτε μια αξιολόγηση την οποία κατά βάθος απορρίπτετε δεν θα έχει κανένα όφελος για το παιδί, εσάς ή τον ειδικό.
-         Είναι αναγκαίο, αν και δύσκολο πολλές φορές, να έρχονται και οι δύο γονείς στην αξιολόγηση. Έτσι, μπορούν  να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το παιδί, το παιδί ίσως νοιώσει πιο άνετα να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητες και τις δεξιότητες του, ενώ οι γονείς μπορούν μετά να συζητήσουν ευκολότερα το πόρισμα της εξέτασης.
-         Παρότι τα μικρά παιδιά δεν αποχωρίζονται ποτέ τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να είστε έτοιμοι να δεχτείτε ότι ο αναπτυξιακός παιδίατρος μπορεί να σας ζητήσει να μη συμμετέχετε καθόλου στη διαδικασία. Διαφορετικά οτιδήποτε πετύχει  το παιδί σας θα αποδίδεται στη βοήθεια ή την παρέμβαση σας και όχι στις δικές του δυνατότητες, κάτι που προφανώς το αδικεί.
-         Σιγουρευτείτε ότι ξεκαθαρίζετε από την αρχή για ποιο λόγο ήρθατε και ποιες είναι οι βαθύτερες ανησυχίες σας. Να είστε έτοιμοι όμως να ακούσετε και ανησυχίες που εγείρονται στον αναπτυξιολόγο (και επομένως και σε εσάς) κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
-         Από  τη στιγμή που διαγνωστεί κάποια δυσκολία στο παιδί σας, όσο μεγάλη και αν είναι η ανησυχία σας και η τάση να φροντίσετε όσο καλύτερα μπορείτε το παιδί σας, μην ξεχνάτε να φροντίζετε το εαυτό σας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας. Μια υγιής και ενωμένη οικογένεια είναι ο καλύτερος σύμμαχος για ένα παιδί με αναπτυξιακό πρόβλημα.
-         Μη διστάζετε να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας και τα συναισθήματα σας με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Όχι μόνο θα μάθετε από την πείρα τους, αλλά θα βοηθήσετε κάποιους να φροντίσουν καλύτερα το παιδί τους και αυτό θα σας δώσει μεγάλο κουράγιο.
-         Η φροντίδα και η καθοδήγηση ενός παιδιού με αναπτυξιακό πρόβλημα και της οικογένειας του είναι έργο ομάδας ειδικών. Ο αναπτυξιακός παιδίατρος θα σας συμβουλέψει για τις εξετάσεις που πιθανώς θα χρειαστεί το παιδί σας, αλλά  και για τον ειδικό λογοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό ή μουσικοθεραπευτή στους οποίους θα σας παραπέμψει. Η ομάδα αυτή δεν παύει να βρίσκεται σε συνεχή αλληλοενημέρωση και αλληλοϋποστήριξη.Πηγή: http://www.babypage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου