Παιδί και χειρουργείο
Κανείς γονιός δεν μπορεί να χαρεί με την προοπτική να κάνει επέμβαση το παιδί του. Πως, όμως, πρέπει να το προετοιμάσει ώστε να μην το τρομάξει;
Η ιατρική έχει προοδεύσει, το ίδιο και ο ευαίσθητος κλάδος της, η χειρουργική, και ειδικά σε ότι αφορά παιδιά.
Κάποτε ένα απλό χειρουργείο όπως η αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας μπορεί να απαιτούσε πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Σήμερα πολλές μικρο επεμβάσεις έχουν απλοποιηθεί και μπορεί να απαιτήσουν μονοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και μετά νοσηλεία στο σπίτι. Αυτό απλοποιεί πολύ, κυρίως τη συναισθηματική φόρτιση παιδιών και γονιών, που φυσικά επιθυμούν την ταχύτερη κατά το δυνατόν επιστροφή στην οικειότητα του σπιτιού τους.
Από τις πιο συνηθισμένες παιδικές επεμβάσεις είναι αυτές των αμυγδαλών, η διόρθωση της κρυψορχίας και της φίμωσης και τα κρεατάκια. Τι πρέπει να προσέξετε στην προετοιμασία του παιδιού για το χειρουργείο; Τι πρέπει να του πείτε και πώς να προσεγγίσετε αυτό που θα γίνει;
Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας του παιδιού ξεκινά από εσάς τους ίδιους.
Η δική σας προσέγγιση αντανακλά και επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού πριν και μετά την εγχείρηση. Εάν εσείς δεν καταφέρετε να ελέγξετε το άγχος και την αγωνία σας, είναι βέβαιο ότι θα του τα μεταδώσετε, με αποτέλεσμα να τα πανικοβάλλεται και να δυσκολευτείτε. Επιπλέον θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι λέτε και όταν το παιδί δεν είναι μπροστά. Εάν έστω και κατά λάθος κρυφακούσει κάποια συζήτηση όπου εσείς εκφράζετε το φόβο σας, τότε πιθανόν να του δημιουργήσετε την εντύπωση ότι πρέπει να φοβάται για αυτό που πρόκειται να συμβεί.
Πώς να αντιμετωπίσετε τους φόβους του παιδιού!
Εξηγήστε του με ειλικρίνεια και ηρεμία ποιο είναι το πρόβλημά του (εάν πρόκειται για παιδί που καταλαβαίνει και όχι για μωρό) και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει μια σωστή αντιμετώπιση του θέματος. Φυσικά το να είστε ειλικρινείς δεν σημαίνει να του μεταφέρετε και όλα όσα έχετε μάθει με κάθε λεπτομέρεια. Δώστε στο παιδί μερικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί. Με αυτόν τον τρόπο όταν το παιδί θα ζήσει αυτές τις εμπειρίες δεν θα νιώσει έκπληκτο ή εξαπατημένο. Μπορείτε να του πείτε για παράδειγμα «Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης δεν θα αισθάνεσαι τίποτα, γιατί ο γιατρός θα σου δώσει κάτι που θα σε κάνει να κοιμηθείς ήσυχα. Επίσης θα σου δώσουν φάρμακα και έτσι η εγχείρηση δεν θα πονάει. Όταν τελειώσει θα πονάς λίγο, αλλά οι νοσοκόμες θα σου δώσουν φάρμακα και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Μετά θα μείνεις σε ένα δωμάτιο, όπου θα σε φροντίζουν πολύ καλύτερα οι γιατροί και οι νοσοκόμες. Όσο θα είσαι εκεί, θα είμαι συνέχεια κοντά σου. Μόλις δυναμώσεις, ο γιατρός θα μας αφήσει να πάμε σπίτι μας. Μέχρι τότε θα γνωρίσεις και άλλα παιδάκια που θα γίνονται καλά μετά από εγχείρηση και έτσι δεν θα είσαι μόνο σου!»
Αφήστε το παιδί να βοηθήσει και να συμμετέχει στην οργάνωση και προετοιμασία την παραμονής του στο νοσοκομείο, διαλέγοντας τα πράγματα που θα πάρει μαζί του, όπως ρούχα και παιχνίδια.
Έχει μεγάλη σημασία η καλή συνεννόηση με το γιατρό και η σχέση που θα αναπτύξει με το μικρό ασθενή, για να ξεπεράσει το παιδί όλη την εμπειρία της εγχείρησης με όσο το δυνατόν λιγότερο φόβο και πόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να συνεννοηθείτε από πριν με το γιατρό για την προσέγγιση της κατάστασης, ώστε και εκείνος να σας παρέχει τις πολύτιμες συμβουλές του.
Παρουσιάστε τις θετικές πλευρές της επέμβασης. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας τονίζοντας του την ωφέλεια της εγχείρησης στην οποία θα υποβληθεί. Κάντε το αυτό από την αρχή και να είστε όσο το δυνατόν πιο απλοί και κατανοητοί. Να μια προσέγγιση που μπορείτε να ακολουθήσετε: «Αν και τώρα ο λαιμός σου δεν δουλεύει όπως πρέπει, αυτό μπορεί να διορθωθεί. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες είναι φίλοι σου. Θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλά» ή «Θέλω να γίνει αυτή η εγχείρηση, γιατί σε αγαπώ. Ξέρω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αισθάνεσαι καλύτερα».
Επισκεφθείτε το νοσοκομείο. Μια μίνι ξενάγηση στο χώρο που θα φιλοξενηθεί το παιδί μπορεί να το κάνει να αισθανθεί πιο άνετα για την επερχόμενη επέμβαση. Μετά μπορείτε να επισκεφθείτε την καφετέρια του νοσοκομείου, για να του δείξετε γιατρούς και νοσοκόμες, καθώς και άλλα παιδάκια, ώστε να μη νιώθει ότι «απειλείται» από το χώρο.
Διαβάστε ιστορίες και παίξτε το γιατρό. Αυτοί είναι καλοί τρόποι για να εξοικειώσετε το παιδί με ένα πιεσόμετρο, το στηθοσκόπιο, ψεύτικη σύριγγα και κάντε μια μικρή αναπαράσταση του χειρουργείου. Μπορείτε ακόμη και να το ντύσετε γιατρό και το κατευθύνετε για το τι πρέπει να κάνει σε ένα κουκλάκι του. Έτσι, μειώνετε το άγχος του για το άγνωστο.
Τι να πάρετε μαζί σας;
1. Το αγαπημένο του παιχνίδι, την κουβέρτα του ή και το μαξιλάρι του.
2. Μερικές αλλαξιές ρούχα για εσάς και το παιδί, που θα είναι πολύ χρήσιμες εάν το παιδί κάνει εμετό μετά το χειρουργείο, πράγμα πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό, και πολλές πάνες εάν πρόκειται για μωρό.
3. Βιβλία και παιχνίδια για να περάσει την ώρα του όσο θα περιμένετε πριν μπει στο χειρουργείο, αλλά και μετά από αυτό.
4. Εάν πρόκειται για μωρό και θηλάζει, θήλαστρο για να βγάλετε γάλα όταν το μωρό σας θα είναι σε θέση να θηλάσει μετά από την επέμβαση.
Τι ζητά, μεταξύ άλλων, να κάνουν, ως προετοιμασία, οι γονείς για χειρουργείο ημέρας.
· Το παιδί δεν πρέπει να είναι κρυωμένο, να μην έχει ακροαστικά, βήχα, συνάχι, εμετό ή διάρροια, τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν από το χειρουργείο, καθώς και να μην έχει πυρετό την προηγούμενη ημέρα ή την ημέρα του χειρουργείου.
· Πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την ημέρα που εμφανίστηκε κάποιο λοιμώδες νόσημα, όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά, κ.α. και 20 ημέρες από οποιονδήποτε εμβολιασμό.
· Αν παίρνει φάρμακα για επιληψία ή βρίσκεται σε χρόνια αγωγή για βρογχικό άσθμα, το παιδί πρέπει να πάρει την πρωινή του δόση πριν πάει στο νοσοκομείο και να ενημερωθεί ο αναισθησιολόγος.
· Το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να φάει ελαφρά πριν τις 20:00. Μπορεί να πιει νερό, για τελευταία φορά τέσσερις ώρες πριν πάει στο νοσοκομείο.
SOS
Ακόμη και αν είστε καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τους φόβους του παιδιού, αυτό μπορεί παρόλ’ αυτά να κλάψει, να θυμώσει ή να πάθει κατάθλιψη πριν το χειρουργείο. Το να σκέφτεται τον πόνο και το ότι θα είναι μακριά από την οικογένεια στη διάρκεια της εγχείρησης, μπορεί να είναι τραυματικό. Εάν το παιδί σας αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, πείτε του ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει αυτά τα συναισθήματα. Σταθείτε δίπλα του με όση περισσότερη αγάπη γίνεται!
Πηγή: «Γονείς σε δράση» - Μαρκέλα Ρεπανέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου