Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κύστη κόκκυγος


Η νόσος κύστη κόκκυγος είναι μία χρονία φλεγμονή του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (την μεσογλουτιαία πτυχή).
Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή.
Η πάθηση αυτή είναι πλέον συχνή σε άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών.
Πλέον συχνή σε παχύσαρκα άτομα και δασύτριχα.


Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή "φουσκίτσα" μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Οταν η περιοχή μεταπέσει σε φλεγμονή, τότε θά γίνει ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.Υπάρχουν πολλοί συνήθεις "τύποι" της πάθησης.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδειο οξέως αποστήματος. Μετά το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-"σπάει"), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Ετσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανα καιρούς γίνεται εκροή υγρού.
Ενας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές.
Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδεια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου.
Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.

Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος?

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.
Ενα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου.
Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.
Η επέμβαση γίνεται με κλασσική μέθοδο - νυστέρι ή με Laser CO2 ή με RF (radiofrequency), τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.
Οι νεότερη τεχνολογία, προσφέρει πολύ καλύτερη επούλωση, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με αναμενόμενη γρήγορη κινητοποίηση, επιστροφή στην εργασία και σύντομη περίοδο ανάρρωσης.

Τι χρειάζεται μετά την εγχείρηση?

Μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές γίνονται σε εξωτερικό ιατρείο και σκοπό έχουν την αφαίρεση των γαζών του τραύματος, την νεαροποίηση αυτού και την αφαίρεση τυχόν νεκρωμάτων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως betadine sol. οξυζενέ, φυσιολογικός ορρός, fucidine γάζες ή διάφορα επουλωτικά επιθέματα όπως confeel της coloplast. Οι αλλαγές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό ή την νοσηλεύτρια, έως ότου κριθεί ικανή η δυνατότητα αλλαγών από τους οικείους του ασθενούς.
Ο ασθενής συνήθως μπορεί να περπατάει, να κάθεται και να επιστρέψει στην εργασία του σύντομα, και να μπεί στο λουτρό ή και στην θάλασσα όταν αυτό συσταθεί από τον θεράποντα.
Εφ'οσον έχει γίνει κλειστή μέθοδος, τα ράμματα αφαιρούνται την 15η ημέρα και μετά.


Πηγή: http://www.sambalis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου