Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οστρακιά


Οστρακιά


Λοιμώδες εξάνθηματικό νόσημα, οφείλεται σε στελέχη του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (Strep.pyogenes), που παράγουν ερυθρογόνο τοξίνη.
 
Συνδυάζεται με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, σπάνια μπορεί να προκληθεί και με είσοδο του μικροβίου από το δέρμα και τα μαλακά μόρια όπως, σε μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή  πυόδερμα.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Προσβάλλει παιδιά ηλικίας 3-15 ετών(μεγιστη συχνότητα 4-8ετών). 10% των περιπτώσεων στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας προκαλουνται από ερυθρογόνα στελέχη και μπορεί να συνδυάζονται με οστρακιά.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Μεταδίδεται 1-2 ημέρες πριν την εκδήλωση της νόσου μέχρι και 1-2 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, με μολυσμένα σταγονίδια.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο χρόνος επώασεως 1-4 ημέρες. Η νόσος εισβάλλει αιφνίδια με πυρετό(38-39,5 C ) , φαρυγγαλγία , δυσφαγία , κεφαλαλγία , ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος , μυαλγίες.

ΣΗΜΕΙΑ
-          Εξιδρωματική φαρυγοαμυγδαλίτιδα.
-          Πετέχειες στην υπερώα και σταφυλή (Forchheimer spots)
-     Παχύ εξίδρωμα καλύπτει τη γλώσσα, το οποίο αποκολλάται τη 2-3η μερα και αποκαλύπτονται οι θηλές ,εξέρυθρες και οιδηματώδεις.(μοροειδής γλώσσα)
     Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 12-48 ώρες από την έναρξη του πυρετού:
 -    Ξεκινά από τον τράχηλο, τις μασχάλες , τους βουβώνες. Επεκτείνεται σε όλο το σώμα μέσα σε 24 ώρες. Είναι ερυθρό, μικροκηλιδοβλατιδώδες, στικτό, υποχωρεί με την πίεση και δίνει στο δέρμα τραχιά υφή.
-          αφήνει να διαγράφονται έντονα οι πτυχώσεις του δέρματος ( καμπτικές επιφάνειες αγκώνων,καρπών,μηροβουβωνικές πτυχές) όπου μπορεί να εμφανιστούν και λεπτές γραμμές από τη ρήξη τριχοειδών αγγείων ( γραμμές Pastia ).
-          Το εξάνθημα φείδεται παλαμών, πελμάτων και της παρειογενειακής αύλακας και δημιουργεί τη χαρακτηριστική περιστοματική ωχρότητα.
-          Υποχωρεί σε περίπου 1 εβδομάδα και ακολουθεί χαρακτηριστική εκτεταμένη απολέπιση. ( με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας έχουμε ταχύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων).


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Μέθοδος εκλογής για επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι η καλλιέργεια φαρυγγικού.Μέθοδοι ταχείας διάγνωσης όπως η ΕLISA και η μέθοδος συγκολλήσεως LATEX ( Strep test) έχουν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Οι ορολογικές αντιδράσεις ( αντιστρεπτολυσίνη 0 , αντιDNAάση ) επιβεβαιώνουν προηγούμενη λοίμωξη και δεν βοηθούν στην διάγνωση. Από τη γενική αίματος προκύπτει : αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (12-16000) με πολυμορφοπυρηνικό τύπο.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Α) Πυώδεις .-τραχηλική λεμφαδενίτιδα,ωτίτιδα,παραρρινοκολπίτιδα
                     -περιαμυγδαλικό απόστημα
                     -μηνιγγίτιδα,πνευμονία,ενδοκαρδίτιδα,οστεομυελίτιδα,σηπτική αρθρίτιδα.
Β) Μη πυώδεις.- Ρευματικός πυρετός
                          - Οξεία σπειραματονεφρίτιδα

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ιλαρά, ερυθρά, ν,Kawasaki, λοιμώδης μονοπυρήνωση ,λομώδες ερύθημα.  λοιμώξεις από εντεροίύς, μη ειδικές ιογενείς λοιμώξεις, φαρμακευτικά εξανθήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η πενικιλλίνη παραμένει το φάρμακο εκλογής (25-50mg/kg/24h)για 10 ημέρες. Σε αλλεργία στην πενικιλλίνη, ερυθρομυκίνη (30-50mg/kg/24h) .
Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αποσκοπεί στην πρόληψη των επιπλοκών και κυρίως του ρευματικού πυρετού.

Πηγή: http://www.paidiatros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου