Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Αμυγδαλίτιδα - Αμυγδαλεκτομή


Τι είναι οι αμυγδαλές;Είμαι σίγουρος ότι όλοι ξέρετε τι είναι οι αμυγδαλές, αλλά λίγοι θα ξέρετε τι ακριβώς κάνουν οι αμυγδαλές. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι ένα άχρηστο όργανο που με την πρώτη ευκαιρία το αφαιρούμε. ΛΑΘΟΣ.
Οι αμυγδαλές είναι πολύ χρήσιμες και κάνουν μια πολύ ειδική δουλειά. Βρίσκονται στην είσοδο του φάρυγγα και "αρπάζουν" , καταστρέφουν όλα τα μικρόβια που επιχειρούν να μπουν στον οργανισμό από το σημείο αυτό. Εάν ανοίξει καλά το στόμα του το παιδί σας και υπάρχει καλός φωτισμός τότε εύκολα μπορείτε να τις δείτε. Στην πρώτη παιδική ηλικία οι αμυγδαλές σταδιακά μεγαλώνουν αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να συρρικνώνονται. Στους μεγάλους οι αμυγδαλές είναι πάρα πολύ μικρές, που πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι έχουν εξαφανιστεί.

Αμυγδαλίτιδα

Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν τότε το παιδί παθαίνει αμυγδαλίτιδα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, πόνος κατά την κατάποση, αλλαγή στον τόνο της φωνής και καμιά φορά διόγκωση των αδένων κάτω από το λαιμό. Αν τις δείτε με το μάτι μπορεί να είναι κατακόκκινες ή να καλύπτονται από πύο. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, αν οι αμυγδαλές καλύπτονται από λευκό επίχρισμα και το παιδί είναι καλά (δεν έχει πυρετό ούτε δυσκαταποσία) τότε μπορεί να είναι απλά νεκρωμένοι ιστοί χωρίς καμιά απολύτως κλινική σημασία για το παιδί σας. Για αυτό ΠΟΤΕ μην κρίνετε από μόνοι σας για την υγεία του παιδιού σας. Ακόμη και γι` αυτά τα "απλά" θέματα πρέπει να επισκέπτεστε τον παιδίατρο του παιδιού. Αν ο γιατρός θέσει τη διάγνωση της αμυγδαλίτιδας τότε θα χορηγήσει στο παιδί σας κάποιο αντιβιοτικό. Υπάρχει όμως πιθανότητα ο γιατρός να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις (καλλιέργεια υλικού από τις αμυγδαλές ή strept test) για να σιγουρευτεί ότι η αμυγδαλίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από μικρόβιο και όχι από κάποιο ιό. Ειδικά αν το παιδί σας παθαίνει τακτικά αμυγδαλίτιδες ,τότε πρέπει να ξέρει πού οφείλονται, γιατί θα έχει σημασία στην απόφαση για αμυγδαλεκτομή. ΝΑ δίνετε ΠΑΝΤΑ πλήρη θεραπεία στο παιδί. ΠΟΤΕ μη σταματάτε το αντιβιοτικό πριν ολοκληρωθούν οι μέρες θεραπείας που συνέστησε ο γιατρός, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην εξολοθρευτεί πλήρως το μικρόβιο και σύντομα να αναζωπυρωθεί και να δημιουργηθεί μια καινούρια αμυγδαλίτιδα.

Αμυγδαλεκτομή
Αμυγδαλεκτομή είναι η αφαίρεση των αμυγδαλών. Παλαιότερα η απόφαση για αμυγδαλεκτομή γινόταν σχετικά εύκολα. Σήμερα όμως ο γιατρός σας μπορεί να εισηγηθεί αμυγδαλεκτομή στις πιο κάτω περιπτώσεις.

• Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού και όταν κοιμάται παρουσιάζει έντονο ροχαλητό.
• Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την κατάποση.
• Παρουσιάζει επανειλημμένες αμυγδαλίτιδες (πάνω από 6 το χρόνο).
• Περιαμυγδαλικό απόστημα (Συλλογή πύου γύρω από τις αμυγδαλές). Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια σοβαρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Επειδή τα παιδιά που παρουσιάζουν μια φορά περιαμυγδαλικό απόστημα έχουν αυξημένο κίνδυνο να ξαναπαρουσιάσουν, είναι σωστό να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή.

Η αμυγδαλεκτομή παρά το γεγονός ότι είναι μια απλή επέμβαση, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά τι ακριβώς θα γίνει. Το παιδί λοιπόν θα πάρει γενική νάρκωση (θα κοιμάται δηλαδή κατά την επέμβαση). Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο χειρουργός, αφού αφαιρέσει τις αμυγδαλές, ελέγχει την περιοχή για πιθανή αιμορραγία. Αν δεν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε το παιδί παραμένει στην κλινική για 5-10 ώρες και στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα η αμυγδαλεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση ρουτίνας, εντούτοις μην προχωράτε εύκολα στην επέμβαση αυτή, εκτός αν το συζητήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας.

Πηγή: http://www.paidiatros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου