Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Καρκίνος του προστάτη

 Καρκίνος του προστάτη


Τι είναι;
Για πολλούς άνδρες η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να δημιουργεί έντονο φόβο, αφού  είναι μια πάθηση που όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα γίνεται απειλητική για την ζωή.
Επιπλέον, οι συνέπειες της θεραπείας (που μπορεί να περιλαμβάνουν ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία) συχνά αποτελούν βασική ανησυχία των ασθενών.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο και βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Τον αδένα αυτό τον έχει ένας άνδρας ήδη από την στιγμή που γεννιέται. Με την λειτουργία του συμβάλει:
  • στον έλεγχο της ούρησης, το οποίο το πετυχαίνει λόγω της ανατομικής του θέσης,
  • στον εμπλουτισμό του σπέρματος με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά,
  • στη λειτουργία της εκσπερμάτισης.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον αδένα αυτόν. Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα, «αρνούνται» να πεθάνουν, και έτσι, η ολοένα αυξανόμενη συγκέντρωσή τους δημιουργεί όγκους. Επιπλέον, τα καρκινικά κύτταρα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρονται σε άλλα σημεία του σώματος (κάνουν μετάσταση) και να καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία και σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη είναι καλή όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα. Όμως, αν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε σημεία πέραν του προστάτη γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος, η επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πλέον δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Επειδή τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται αφού γίνει μετάσταση, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ συχνός, αφού περίπου ένας στους δέκα άνδρες θα αναπτύξει  καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα στον άντρα. Είναι υπεύθυνος έως και για το 9% όλων των θανάτων από καρκίνο, στον άντρα. Καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται, αναμένεται ότι θα αυξηθούν επίσης τόσο η επίπτωση όσο και η θνησιμότητα από τον καρκίνο του προστάτη. Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι.

Ποιες είναι οι αιτίες
Η αιτία του καρκίνου του προστάτη είναι άγνωστη, αλλά η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και η φυλή είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες επικινδυνότητας.
  • Ηλικία: Ο επιπολασμός (ποσοστό των νέων διαγνώσεων καρκίνου) του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια καθώς και η έναρξή του σε ηλικία κάτω των 55  ετών σε άτομα της οικογένειας,  αυξάνει τις πιθανότητες στον άνδρα να εμφανίσει το νόσημα αυτό.
  • Φυλή: Αυξημένη πιθανότητα εμφανίζει η μαύρη φυλή
  • Ο ρόλος άλλων παραγόντων όπως είναι οι ανδρικές ορμόνες, το διατροφικό ζωικό λίπος και οι περιβαλλοντικές τοξίνες, δεν είναι ξεκάθαρος.
Συμπτώματα
Στα πρώτα στάδια του  καρκίνου του προστάτη συχνά δεν παρουσιάζονται εμφανή συμπτώματα.
Γι΄αυτό  τον λόγο πολλές περιπτώσεις καρκίνου εντοπίζονται όταν έχουν πλέον εξαπλωθεί σε σημεία  του σώματος και πέραν του προστάτη. 
Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
  • Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) ή στο κάτω μέρος της πλάτης
Πρόληψη
Οι άνδρες πάνω από τα 50 θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά (κάθε χρόνο) σε δακτυλική εξέταση του προστάτη (διαβ. παρακάτω), καθώς και μετρήσεις του PSA (ένας δείκτης που μπορεί να μετρηθεί δίνοντας λίγο αίμα) για να μπορεί να γίνει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Οι άνδρες που πληρούν παράγοντες επικινδυνότητας θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ήδη από την ηλικία 40 με 45 ετών.
Διάγνωση
  • Δακτυλική εξέταση του προστάτη. Ο ιατρός σας, φορώντας γάντια και με λιπαντική αλοιφή, εισάγει ένα δάκτυλο (τον δείκτη) στο ορθό (παχύ έντερο) προκειμένου να ψηλαφίσει τον προστάτη και να διαπιστώσει αν υπάρχουν ανωμαλίες στο μέγεθος, στο σχήμα και στην υφή του. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, ίσως χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.
  • Εξετάσεις αίματος (PSA). Το PSA (το ειδικό αντιγόνο του προστάτη) είναι η πιο χρήσιμη εξέταση αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση. Το PSA είναι ένζυμο που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη και ο ρόλος του είναι να ρευστοποιεί το σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση. Συνήθως, μικρή μόνο ποσότητα του PSA βρίσκεται στο αίμα, αλλά όταν υπάρχει καρκίνος του προστάτη, η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη. Ωστόσο, επειδή η αύξηση του PSA μπορεί να οφείλεται και σε άλλα προβλήματα όπως υπερπλασία του προστάτη (δηλαδή διόγκωσή του) και προστατίτιδα, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
  • Ανάλυση ούρων. Δείγμα ούρων αναλύεται προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα. Η ανάλυση αυτή δεν δείχνει αν υπάρχει καρκίνος, αλλά βοηθάει στο να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που  έχουν όμως παρόμοια συμπτώματα και πιθανόν να προκαλέσουν ανησυχία.
  • Βιοψία του προστάτη. Μικρά δείγματα ιστού του προστάτη αποσπώνται με μια βελόνα, που διεισδύει στον προστάτη μέσα από το ορθό (παχύ έντερο). Πολλαπλές βιοψίες του προστάτη είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Το διορθικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν με ακρίβεια οι βελόνες που θα πάρουν ιστό (κύτταρα) για βιοψία.
     
Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
Λόγω του ότι ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται πολύ αργά και παίρνει χρόνια για να εξαπλωθεί, ενδέχεται να μην χρειαστεί η άμεση και επιθετική θεραπεία όταν πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες. Για τους ασθενείς αυτούς, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη ίσως απαιτεί τη στρατηγική της ‘απλής παρακολούθησης’. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την διενέργεια τακτικών εξετάσεων, αλλά η θεραπεία ξεκινάει μόνο εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης όγκου. Η συγκεκριμένη στρατηγική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία του ασθενούς, τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων, το μέγεθος του όγκου, το αν έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος σε άλλα σημεία, και τις πιθανότητες επιπλοκών.
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να θεραπευτεί με την αφαίρεση του αδένα του προστάτη όταν είναι ακόμα περιορισμένος μέσα στον προστάτη. Όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε σημεία πέραν του προστάτη, φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία.
  • Επειδή ο καρκίνος του προστάτη τείνει να αναπτύσσεται αργά, συχνά συνιστάται η απλή παρακολούθηση, που περιλαμβάνει τακτικές οργανικές εξετάσεις και μέτρηση του PSA ώστε να ελέγχεται η εξέλιξη του όγκου. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερο επιθετική θεραπεία. Ο τακτικός έλεγχος συνήθως προτείνεται σε άνδρες 70 - 80 ετών που φαίνεται να έχουν τοπικό (εντοπισμένο) καρκίνο.
  • Η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Συνήθως συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση των κοντινών λεμφαδένων. Η καλύτερη γνώση των σημείων που σχετίζονται με την λειτουργία της στύσης και τον έλεγχο της ούρησης έχουν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας. Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.
  • Για πιο ηλικιωμένους άνδρες ή για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν την εγχείριση συνιστάται η θεραπεία με ακτινοβολία για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα. (Ενώ η χημειοθεραπεία είναι αποτελεσματική σε άλλες μορφές καρκίνου, δεν συμβαίνει το ίδιο στον καρκίνο του προστάτη).
  • Σε ειδικές περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η αφαίρεση των όρχεων ή η ορμονοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και επομένως να μειώσει ή να αναστείλει την περαιτέρω εξάπλωση του καρκίνου.

 Πότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον ιατρό σας;

 Όταν αισθάνεστε δυσκολία ή πόνο κατά την ούρηση, ή όταν ουρείτε ασυνήθιστα συχνά.
Αν είστε άνω των 45 ετών συζητήστε με τον ιατρό σας (ουρολόγο) για την έναρξη διαγνωστικών ελέγχων. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος (PSA) και δακτυλική εξέταση.

Επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη
Οι επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη σχετίζονται με την ίδια την πάθηση αλλά και την θεραπεία. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανδρών με καρκίνο του προστάτη είναι πως η θεραπεία μπορεί να επιφέρει ακράτεια ούρων ή στυτική δυσλειτουργία. Σήμερα, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ωστόσο και των δύο αυτών προβλημάτων.
Οι τυπικές επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη και της θεραπείας του, περιλαμβάνουν:
  • Εξάπλωση του καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα και να αποτελέσει απειλή για την ζωή.
  • Πόνος. Ενώ ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά του στάδια δεν προκαλεί πόνο, όταν εξαπλωθεί στα κόκαλα, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Απλά ή ειδικά αναλγητικά (παυσίπονα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του πόνου. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλείται από τις βλάβες σε διάφορα σημεία των οργάνων. Συχνά συνδυάζεται η χρήση αναλγητικών με την ακτινοθεραπεία.
    Δεν υπάρχει πόνος σε όλους τους ανθρώπους στους οποίους ο καρκίνος εξαπλώνεται στα κόκαλα. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί ώστε να μην υποφέρει ο ασθενής. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να μην μπορεί να σταματήσει ο πόνος, αλλά σε συνεργασία με τον γιατρό σας μπορείτε να βρείτε τρόπους για να τον μειώσετε και να ανακουφιστείτε.
  • Ακράτεια ούρων. Κάποιοι άντρες παρουσιάζουν ακράτεια μετά από την εγχείρηση αφαίρεσης του προστάτη. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος της ακράτειας, την ένταση του προβλήματος και τις πιθανότητες να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η αντιμετώπιση της ακράτειας περιλαμβάνει την αλλαγή κάποιων συμπεριφορών (π.χ. το να πηγαίνετε στην τουαλέτα σε συγκεκριμένες στιγμές και όχι κάθε φορά που υπάρχει η επιθυμία), ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους (στην περιοχή της λεκάνης) (ασκήσεις Kegel), φαρμακευτική αγωγή και χρήση καθετήρων. Στην περίπτωση που η ακράτεια συνεχίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς βελτίωση, ο ιατρός σας μπορεί να σας προτείνει πιο παρεμβατικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν χειρουργικές επεμβάσεις με τοποθέτηση ειδικών ταινιών ή τεχνητού σφιγκτήρα.
  • Στυτική Δυσλειτουργία.  Όπως η ακράτεια, έτσι και στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του καρκίνου του προστάτη ή της θεραπείας του, συμπεριλαμβανομένης της εγχείρισης, ακτινοθεραπείας και ορμονοθεραπείας. Σήμερα υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας οι οποίοι περιλαμβάνουν φάρμακα για λήψη από το στόμα, όπως σιλδεναφίλη (viagra), ταδαλαφίλη (cialis) και βαρδεναφίλη (levitra), καθώς και πιο παρεμβατικές μεθόδους όπως είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις, οι συσκευές κενού και οι πεϊκές προθέσεις.
  • Κατάθλιψη. Μετά από την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη ή στην προσπάθεια αντιμετώπισης των παρενεργειών της θεραπείας, πολλοί άνδρες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μικρή χρονική περίοδο, μπορεί να υπάρχουν εναλλαγές στην διάθεση, ή να επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες. Όταν αυτά παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή του ατόμου, χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο) για να βοηθηθεί με συμβουλευτική υποστήριξη ή φαρμακευτική αγωγή. Συχνά προτείνεται ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου μετά την λήψη θεραπείας;


Επανεμφανιζόμενος καρκίνος του προστάτη. Όταν ένας άνδρας λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη (που δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα σημεία πέρα του προστάτη), δεν παύουν να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες επανεμφάνισής του. Αυτό συμβαίνει όταν η θεραπεία δεν αφαίρεσε όλα τα καρκινικά κύτταρα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα, που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν, μεταφέρθηκαν σε κοντινούς λεμφαδένες ή άλλα όργανα, πριν τη λήψη θεραπείας.
Συχνές εξετάσεις PSA: Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχεται η πιθανή επανεμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι η διεξαγωγή εξέτασης PSA, τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να προτείνει να γίνεται η εξέταση αυτή σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, ειδικά για τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη λήψη θεραπείας. Η αύξηση των επιπέδων PSA σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει επανεμφανιστεί. Επειδή μόνο τα κύτταρα του προστάτη παράγουν PSA, αν έχει αφαιρεθεί ο προστατικός ιστός ή αν έχει θεραπευτεί με ακτινοθεραπεία, αύξηση του PSA σημαίνει ότι καρκινικά κύτταρα του προστάτη εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάποιο σημείο του σώματος. Μετά την επιτυχή θεραπεία με εγχείριση ή ακτινοθεραπεία, τα επίπεδα του PSA θα πρέπει να πέσουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Ποια πρέπει να είναι τα επίπεδα του PSA μετά από την ολική αφαίρεση του προστάτη.
Όταν ένας άνδρας κάνει ριζική προστατεκτομή (αφαίρεση του προστάτη), ο στόχος είναι να πέσουν τα επίπεδα του PSA, τόσο ώστε είτε να μην μπορούν να ανιχνευτούν ή να είναι κάτω από 0.2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου αίματος. Πολλοί ιατροί θεωρούν τα  επίπεδα που είναι κάτω από  0.1 ως μη ανιχνεύσιμα.
Ποια πρέπει να είναι τα επίπεδα του PSA μετά από ακτινοθεραπεία.
Μετά από ακτινοθεραπεία, τα επίπεδα του PSA πέφτουν σταδιακά, καθώς οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες με ακτινοβολία σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Κάποιες φορές χρειάζονται 2- 3 χρόνια για να για να πέσουν στο κατώτερο σημείο τα επίπεδα PSA. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να πέσουν στο κατώτερο σημείο κατά τους πρώτους μήνες.
Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα PSA μετά από την ακτινοθεραπεία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να  επανεμφανιστεί ο καρκίνος του προστάτη. Για παράδειγμα, μία έρευνα έδειξε πως το 95% των ανδρών που μετά την ακτινοθεραπεία είχαν κατώτερα επίπεδα PSA κάτω από 0.5, δεν παρουσίασαν καρκίνο προστάτη για τα επόμενα 5 χρόνια, και το 84% για τα επόμενα 10 χρόνια. Ωστόσο, οι άνδρες που τα επίπεδα του PSA δεν ήταν κατώτερα του 0.6, μόνο το 29% δεν εμφάνισε καρκίνο του προστάτη στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική περίοδος ανάμεσα στην ακτινοθεραπεία και την αύξηση των επιπέδων PSA, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.
Θεραπεία για τον επανεμφανιζόμενο καρκίνο του προστάτη
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την χρονική στιγμή που χρειάζεται να ξαναδοθεί θεραπεία όταν  αυξάνονται τα επίπεδα του PSA. Κάποιοι ιατροί ισχυρίζονται ότι η θεραπεία πρέπει να ξεκινάει αμέσως, ώστε να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Άλλοι ισχυρίζονται πως αν δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα και αν δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης του καρκίνου στα κόκαλα, ίσως ενδείκνυται η αναβολή της θεραπείας. Δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι σήμερα αν υπάρχουν πλεονεκτήματα επιβίωσης ανάλογα με το αν χορηγείται θεραπεία άμεσα ή μετά από ένα χρονικό διάστημα όταν η μόνη ένδειξη καρκίνου είναι τα αυξημένα επίπεδα PSA.
Ωστόσο, επιπλέον εξετάσεις, όπως είναι ο έλεγχος του ρυθμού αύξησης των επιπέδων PSA και ο έλεγχος των οστών, μπορούν να βοηθήσουν στην απόφαση για το πόσο γρήγορα χρειάζεται να δοθεί θεραπεία- συμπεριλαμβανομένης της ορμονοθεραπείας.
Έλεγχος για πιθανή μετάσταση στα οστά: Επειδή η αύξηση των επιπέδων PSA μετά από θεραπεία σημαίνει ότι ο καρκίνος επανεμφανίστηκε, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί το αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά- που είναι το σημείο στο οποίο συχνά εξαπλώνεται ο καρκίνος του προστάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό διαπιστώνεται από το σπινθηρογράφημα οστών. Είναι ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για να ελεγχθεί το αν υπάρχει μετάσταση στα οστά. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά, υπάρχουν ειδικές θεραπείες που βοηθούν στο να ελεγχθεί η εξέλιξή του.
Ακτινοθεραπεία για τον επανεμφανιζόμενο καρκίνο: Κάποιες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η εξωτερική ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους άνδρες που έχουν επανεμφανιζόμενο καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: http://www.imop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου