Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τοξοπλάσμωση


Τοξοπλάσμωση



Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που βρίσκεται μερικές φορές στο ωμό κρέας, συμπεριλαμβανομένων και των προπαρασκευασμένων κρεάτων, όπως το ζαμπόν της Πάρμας ή η μορταδέλα. 

Βρίσκεται επίσης στο χώμα, στα άπλυτα λαχανικά και στα περιττώματα γατών. Προκαλεί γενικά μια ήπιας μορφής ασθένεια (παρόμοια με τη γρίπη) αλλά δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε εύκολα ότι έχετε μολυνθεί. Προκαλεί μόνο προβλήματα εάν μολυνθείτε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το παράσιτο μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και προσβάλει το έμβρυο με συνέπεια μεταξύ των άλλων και την εμφάνιση προβλημάτων στα μάτια και ανωμαλίες στον εγκέφαλο του εμβρύου για αυτό είναι σημαντικό να πάρετε επιπλέον προφυλάξεις όταν ήσαστε έγκυες αφού οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί (ή μικρόβια) μπορεί να βλάψουν το αγέννητο μωρό σας. Η τοξοπλάσμωση προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στο έμβρυο εάν μια γυναίκα κολλήσει την ασθένεια στο πρώτο τρίμηνό της εγκυμοσύνης.
Η λήψη των κατάλληλων μέτρων υγιεινής βοηθά την αποφυγή μόλυνσης για αυτό, εάν εργάζεστε με γάτες, θα ήταν προτιμότερο να άλλαζε κάποιος άλλος τα δοχεία περιττωμάτων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, αγοράσετε λαστιχένια γάντια για βαριές εργασίες και χρησιμοποιήστε τα κατά τον εκκένωση του δοχείου περιττωμάτων. Μετά πλύνετε τα χέρια σας προσεκτικά. Να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας κάθε φορά που χαϊδεύετε τη γάτα σας και μην την αφήνετε να πλησιάζει τους πάγκους της κουζίνας και στο τραπέζι. Επίσης, εάν ασχολείστε με την κηπουρική, φοράτε πάντα γάντια και πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά κατόπιν.
Η νόσος της τοξοπλάσμωσης μεταδίδεται επίσης από προβατίνες που γέννησαν πρόσφατα, ή με το ύστερο ή τα νεογέννητα αρνάκια όπως επίσης και η λοίμωξη από χλαμύδια, η ψιττάκωση και η λιστερία. Για να αποφύγουν πιθανό  κίνδυνο μόλυνσης, οι έγκυες με συγκεκριμένη ενασχόληση με ζώα, όπως για παράδειγμα οι κτηνίατροι, δεν πρέπει να βοηθούν τις προβατίνες στον τοκετό . Καλό επίσης θα ήταν να αποφύγετε  να έρθετε σε επαφή με τα  ρούχα και ότι άλλο έχει χρησιμοποιηθεί στον τοκετό και ζητήστε ιατρικές συμβουλές για οποιαδήποτε συμπτώματα πυρετού ή συμπτώματα  γρίπης σας παρουσιαστούν.
Ευτυχώς, οι πιθανότητες μόλυνσης με τον ιό της τοξοπλάσμωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι χαμηλές.  Εάν περάσατε μία φορά την ασθένεια, δεν μπορείτε να κολλήσετε ξανά και είναι σπάνιο για μια γυναίκα να μολυνθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν ζείτε με γάτες, οι πιθανότητες να  έχετε κολλήσει  ήδη την ασθένεια και να έχετε αναπτύξει ανοσία σε αυτήν είναι ακόμα υψηλότερες. Υπάρχει μια εξέταση αίματος που μπορεί να δείξει εάν είχατε ποτέ τοξοπλάσμωση. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε στον γυναικολόγο σας για αυτό.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε τοξοπλάσμωση από το κρέας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Να αποθηκεύεται το κρέας προσεκτικά έτσι ώστε ουσίες του να μην στάζουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.
  • Μην βάζετε μαγειρευμένα τρόφιμα στην ίδια  επιφάνεια που χρησιμοποιήσατε για να τεμαχίσετε ωμό κρέας χωρίς να την καθαρίσετε πρώτα προσεχτικά. 
  • Εάν μαρινάρετε το κρέας, κρατήστε το στο ψυγείο και σε καλυμμένο πιάτο.
  • Αφότου έρθετε σε επαφή με ωμό  κρέας, πλύνετε τα χέρια σας και όλα τα εργαλεία προσεχτικά.
  • Τα πουλερικά και το κρέας να μαγειρεύονται καλά έως ότου δεν μείνει κανένα ροζ σημείο και οι χυμοί τρέξουν καθαροί. Αυτό μπορείτε να το εξετάσετε  με το να τρυπήσετε με ένα πιρούνι το παχύτερο μέρος του κρέατος. 
  •  Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο ψημένο στη σχάρα ή στο φούρνο  κρέας: τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα μπορεί  να φαίνονται μαύρα εξωτερικά αλλά παραμένουν άψητα  και ρόδινα στο εσωτερικό τους.  
Πηγή: http://www.babybaby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου